Špenátová zmrzlina

Letní teploty nekompromisně stoupají a s nimi se do mysli drze vkrádají hříšné myšlenky na ochlazující dobroty, nejlépe sladkého rázu.

Není sladkost jako sladkost

Běžně vyráběné zmrzliny mají (ne)jednu velkou vadu na kráse – díky obsahu jednoduchých cukrů mají velmi vysoký glykemický index, vedou k silnému překyselení, vyčerpávání zásob klíčových vitamínů (především B komplexu) a minerálních látek (vápník, hořčík) a ve výsledku (nejen) k ukládání přebytku energie do zásobních tuků. V kritickém období, kdy většina egoisticky smýšlející populace inklinuje k hubnutí a formování postavy do plavek, je to spektrum vlastností, kterým bychom se mohli chtít vyhýbat.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. U zmrzlin by většinu jejich strávníků měly zajímat především glykémie a obsah energie. Ne že by se u běžných zmrzlin neskrývali další kostlivci, berme je ale systematicky. Glykemický index dnešní dobroty se pohybuje v pásmu středních hodnot - parametry zastoupeného medu snížila chia semínka i použitý špenát.

  2. Obsah energie je doslova ukázkový – alespoň na dávku zmrzliny, kterou si dopřáváme jako mls a současně ochlazující snahu v parném létě.

  3. Pokud budeme u klasických zmrzlin mluvit o bílkovinách, tak maximálně z použitého mléka. Tedy živočišného rázu, které v kombinaci s notnou dávkou jednoduchých cukrů nepodporují procesy trávení zrovna ukázkově. Dnes máme na talíři proteiny rostlinné, dobře stravitelné s vysokou biologickou hodnotou, nepotlačující metabolismus vápníku

  4. Energeticky je výsledek dominantně jin, což je samozřejmě pochopitelné. Ve srovnání s komerčně produkovanou „klasikou“ ale na podstatně nižších úrovních.

  5. Zmrzlina je samozřejmě studená (kvůli tomu ji konzumujeme), nás zajímá nejvíce její termická stránka, která je výrazně osvěžující. Co více si v létě přát?

  6. Acidobazickou rovnováhu nikterak dramaticky nerozladíme – obsah vápníku v chia semínkách a antioxidačních látek ze špenátu udrží jakékoli extrémy v patřičných mezích.

  7. Zmrzliny (a vůbec jakékoli dezerty obecně) je nejchytřejší konzumovat buď jako samostatný pokrm, popřípadě jako předkrm. Platí to i pro děti, kterým prakticky ve všech běžně prezentovaných ohledech přijde dnešní zmrzlina velmi vhod.

  8. Při použití jahod je dobré myslet na fakt, že je z hygienických důvodů potřeba důkladně omývat. V opačném případě nás odmění nechtěnou kopřivkou (což ale umí udělat i v situacích dodržování hygienických zásad, vždy záleží na „citlivosti“ imunitního systému).

  9. Při vychutnávání jednoduše připravené sladkosti přijde myšlenka lítosti, že z důvodu sezónní dostupnosti jahod nemůžeme vychutnávat zmrzlinu celé léto. Zaženeme ji jinou myšlenkou, která nám radostně oznámí, že přijdou jiné sezónní zdravé dobroty, které kreativní mysl šikovného kutila přetvoří do dokonale sladěné harmonie.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.