Raw jahodový jogurt

Jogurty, navíc ochucené ovocnou složkou, si získaly oblibu víc než zdravou. A to do slova a do písmene. Racionální přístup ke stravování nám řekne, že kombinace jednoduchých cukrů a živočišných bílkovin není zrovna ideálně stravitelná, což téměř nikomu nevadí.

Nám ve Škole zdravého vaření ale ano, proto si pod lahodně vypadající fotkou nepředstavíme klasickou podobu kravského jogurtu s jahodami, ale jeho ryzí rostlinnou variantu.

Nevěříte?

Kdybych to nezažil, tak neuvěřím také. Naštěstí víra umí být dostatečně silně pružná na to, abychom s ní dnes pohnuli tím správným směrem. Takže pojďme kouzlit a čarovat, protože na konci tohoto krátkého magického okamžiku nás čeká odměna v podobě netradiční lahůdky…

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Občas se najde recept, při jehož hodnocení se mnou cloumá směs nadšení a nedočkavosti, jakáže tajemství budou odhalena. A to je případ právě dnešní dobroty. Při pohledu do nutriční tabulky zjistíme, že poměry živin jsou vcelku netradiční: Převažují sice sacharidy, ale nikterak výrazně. Poměrně v těsném závěsu je následují tuky, bílkoviny se drží na chvostu. Abych byl přesný, nejméně je vlákniny, ale to už tak nějak bývá běžné.

  2. Prakticky všechny bílkoviny pochází z kešu, jejich kvalita a úroveň stravitelnosti jsou jasně dány. V celé porci jich není příliš mnoho, na stranu druhou – o malý kousek více, než v klasických kravských jogurtech.

  3. Zdrojem tuků jsou taktéž kešu ořechy. Převažují nenasycené formy, celkové množství energie je tak díky nezanedbatelné porci kešu poměrně vysoké. Dokonce velmi nadprůměrné. Je to zrovna obsah tuků, kterým se lišíme od běžně konzumovaných jogurtů. Ne každý tento rozdíl uvítá, protože díky němu došlo k velkému skoku obsahu energie směrem nahoru.

  4. Sacharidy mají nízký glykemický index, stejně jako celý jogurt.

  5. Stravitelnost bych tady hodnotil jako velmi dobrou. Alespoň ve srovnání se stále připomínanými kravskými jogurty. Jediná (malá) vada na kráse u tohoto parametru je mírně vyšší množství tuků.

  6. Protože neustále zmiňujeme faktor vyššího podílu tuků, podívejme se této problematice trochu na zoubek, protože většina strávníků tak může mít pocit, že je to parametr silně nežádoucí. Pomineme-li množství energie, které samozřejmě není nízké a mnohým může nadělat paseku v poměru příjmu a výdeje energie, můžeme naopak získat výhodu v podobě zpomalení tvorby energie v buňkách. Tohoto se využívá při snaze ovlivnit metabolismus patřičným směrem a tyto tendence by měly vždy být v rukou odborníka.

  7. Termicky se jogurt bude chovat podobně jako jeho kravský protějšek – ochlazujícím způsobem. Pro letní dny nezanedbatelná výhoda.

  8. Acidobazické tendence budou podobné, jako v případě termiky – dnešní recept nás posune kyselinotvorným směrem. Naštěstí ale v podstatně menším rozsahu a dopadu, než u živočišné varianty.

  9. Energetické tendence převažují jasně uvolňujícímsměrem. V podstatě ani neexistuje možnost, jak toto zvrátit, jakékoli další diskuze kolem tohoto tématu jsou tedy zbytečné.

  10. Dominující podíl kešu nám prozradí, že se jogurt poskytne dostatek vápníku i hořčíku. Pokud namítnete, že kravské jogurty jsou také bohatým zdrojem vápníku, je to celkem pravda. Fígl spočívá v tom, že nejde ani tak o absolutní množství jednoho prvku, jako především o vzájemné poměry mezi sebou, které určují úroveň jejich biologické využitelnosti. A v tomto směru jsou kešu jasným lídrem.

  11. Jogurt je bezlaktózový, což je vcelku logické.

  12. Recept nenabízí nic (s výjimkou jahod, na jejichž konzumaci jsou někteří jedinci citliví), čemu bychom se měli či chtěli vyhýbat. S chutí si smlsnou i děti (cca od jednoho roku).

  13. Jogurt bych možná nejedl ve večerních hodinách z důvodu zbytečně vysokého množství energie. Jako součást snídaně nebo svačiny bude ale vítanou nutriční i chuťovou součástí denních radostí.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.