Prosná kaše s konopnými semínky

People keep on complaining about a lack of money and poor health. I don´t agree with this view of theirs since there´s more than enough money in the world (according to Pareto principle, however, unevenly distributed) health is what we ourselves are mainly responsible for, pracmatically speaking, we should be complaining about ourselves most of the time.

In the area of health and diet, we should emphasize the principle of imagination and creativity – for example, while watching what an average individual in this society is (un)able to create as a snack, I learned that it´s worth focusing on interesting solutins.

the way to a practical solution

In general, we eat snacks in a hurry, we often get it over with something which is possible to put into a pocket and have on the way. For the lucky who happen to have a minute or two (in the morning or afternoon) to relax and save a couple of minutes, I´m offering a very attractive (it is, quick to prepare, tasty and nutritianlly balanced as well) solution. I find this recipe eneficial for journey outside home, which is the case of today as well, since there is no trouble carrying the ingredients with me, and in terms of taste and nutrition, there is no chance to even approach today´s delicasy in any roadside cafe not only in the EU.

Preparation

Neváhejte, vyrazte hned na nákupy (pěšky, MHD nebo myší na internetových e-shopech) a pátrejte po neloupaných mandlích, sušených nesířených meruňkách, jáhlové kaši, konopných semínkách a vhodném sladidle (běžně používám med, na cesty volím datlový sirup v pohodlném a elegantním balení).

Do misky se jmenovanými surovinami nalijeme vodu a mícháním necháme směs nabobtnat. Teplá kaše chutná lépe než studená, proto můj mlsný jazyk přesvědčil rozum, aby pořídil cestovní varnou konvici do auta. Pracovní cesty i přes nepřízeň reality na D1 se tak od toho okamžiku staly příjemným gastro zážitkem, o kterém nikoho veřejně a nahlas nepřesvědčuji, abych nebyl za blázna.

Strava na cestách se tedy nemusí skládat pouze z povinných zastávek v motorestech, kde si na stojáka vychutnáme nějaký žblept, popřípadě za jízdy chroustáme doma nabalenou bagetu a v rádiu posloucháme refrén „řidič tvrdej chleba má“…houbelec, s tímto receptem jezdíme vyšší ligu, všem cesťákům vřele doporučuji (nezapomeňte si kromě misky přibalit i lžičku, svačina tak dostane úplně jiný rozměr).

Dobrou chuť

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Obsah živin krásně koresponduje s typem svačiny, která má za úkol ustabilnit hladinu krevní glykémie, načerpat dlouhou energii, neodstavit mozek ze hry a v podstatě ani žaludek, který je s mozkem v neustálém komunikačním spojení.

  2. Vyšší množství tuků, které v tabulce bijí do očí, poskytuje zoufalé minimum nasycených a silně nadprůměrné množství omega-3 tuků. Prostě dokonalost a krása na jednom místě.

  3. Bílkoviny jsou v dostačujícím množství, navíc dobře stravitelné.

  4. Úroveň stravitelnosti je vynikající, mozek po svačině bude pokračovat ve své aktivitě bez jakýchkoli výkyvů směrem dolů.

  5. Před sebou nemáme žádnou kalorickou bombu, na dlouhých cestách jsem proto přestal osahávat špeky na břiše, které se po této svačině určitě zvětšovat nebudou.

  6. Dominuje lehce jincharakteristika, na dlouhé cesty tedy přesně to, co potřebujeme.

  7. Termicky je většina surovinmírně ochlazující, semínka jsem zvolil ochucená kořením, mezi které patří i česnek. Rázem se tímto posouváme do ohřívajících sfér. V zimě po tom toužím vždy nejvíce.

  8. Recept neobsahuje lepek, což je další výhoda – občas získávám pocit, že stereotyp stravování postavený na opakované přítomnosti lepku lepí nejen střeva, ale i mozek (většiny řidičů).

  9. Vitariánům se nebude líbit neživost stravy. Tady si dovolím jeden praktický postřeh. Sedíte-li delší dobu v autě, kde hučí klimatizace, která silně vysušuje, navíc v zimním období, které suchost podporuje také, zjistíte, že přemíra živých, jina zahřívajících potravin není úplně nejšťastnější. Námi popisovaný recept nabízí možnost, jak ovlivnit tělo směrem, kde tyto nepříznivé faktory nebudou ubližovat.

  10. Acidobazicita se pohybuje v mírně okyselujících oblastech.

  11. Recept je bezlepkový i bez laktózy, navíc bez živočišných produktů - co k tomu ještě dodat?

  12. Teoreticky bych se nebál dát dnešní dobrotu i dětem od 9-10 měsíců věku, zásadně ale s následující úpravou: Semena bez česneku, navíc spařená.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

2 minuty

Přibližná cena

15 Kč / celá porce

Kategorie

Svačiny

Vhodné pro








Podobné recepty