Polévka z klíčků

O klíčcích se hovoří většinou v superlativech. Pokud na ně budeme nahlížet z pohledu nutričního i energetického, dojdeme ke zjištění, že je právem můžeme nazývat superpotravinou.

Z pohledu energetických tendencí patří do skupiny potravin s velmi silnou orientací směrem k "jin". Pokud budeme brát v potaz i tuto charakteristiku, uvědomíme si, že pro dosažení rovnováhy bude naopak vhodné si s konzumací klíčených potravin trochu „pohrát“ a upravit je tak k obrazu potenciální dokonalosti.

Vyzkoušíme proto polévku z klíčků a následně ji zhodnotíme objektivním pohledem ve víře, že se nám podařilo zkombinovat ty správné charakteristiky splňující naše představy o vyváženosti.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Hodnotit dnešní recept je jedna velká radost. Nutričně můžeme polévku ohodnotit jako ukázkový příklad pokrmu nabitého živinami.

  2. V jedné normované porci (330 ml) nalezneme nemalé zastoupení bílkovin. Jsou čistě rostlinného původu, a protože většinově pocházejí z klíčků, kvalitativně jsou na velmi vysoké úrovni (zastoupením aminokyselin i úrovní stravitelnosti).

  3. Z důvodu minima tuků můžeme vesele označit polévku za typicky dietní. To málo, co můžeme hodnotit, je zastoupeno převážně nenasycenými kyselinami.

  4. V celém receptu převažují sacharidy, které jsou komplexní a jejich hodnota GI se pohybuje na hranici nízkého a středního.

  5. Bylo by neodpustitelné, kdybychom nezdůraznili nemalý obsah vlákniny. Takové množství nenajdeme v každé polévce. Pokud trpíte aktutním zánětem střev, bude na místě opatrnost - vyšší příjem vlákniny je v těchto situacích nežádoucí.

  6. Energeticky je polévka ve srovnání se standardem obilovin "jin". Protože jsme použili brambory, které jako hlíza zastupují více jang tendencí, stejně jako kořenová petržel, navíc připočtěme sušené klíčky, proces tepelné úpravy a obsah soli, dostaneme zajímavý výsledek směřující k energetické vyváženosti.

  7. Termicky se polévka bude chovat neutrálně. S tímto potenciálem můžeme v případě potřeby velmi snadno hýbat jedním i druhým směrem.

  8. Protože jsou klíčky skutečně nabité živinami včetně antioxidantů a minerálních látek s alkalickým charakterem, bude celková acidobazická charakteristika kráčet zásadotvorným směrem.

  9. Použité klíčky bohužel obsahují lepek, i když v poměrně malém množství. I tak by se polévce měli vyhnout jedinci s celiakií nebo zvýšenou citlivostí na lepek.

  10. Pokud nepoužijeme sójovou omáčku, s radostí bych nabídl polévku z klíčků i dětem do jednoho roku věku (cca od 8 měsíců).

  11. Jak už jednou zaznělo, polévka je energeticky dietní a současně nabitá živinami. Jedná se o silně atraktivní kombinaci, važme si jí.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

8 Kč / 1 porce

Kategorie

Polévky

Vhodné pro




Podobné recepty