
Kaše z pohanky se objevovala na stolech našich předků už před staletími. Dnes tato pseudoobilovina zažívá svůj comeback, a to především kvůli svým výživovým vlastnostem, rychlé přípravě a v neposlední řadě díky jemné a lahodné oříškové chuti.
A je-li dobrá snídaně předzvěstí dobrého dne, tak v případě, že si po ránu pochutnáme na pohankové kaši s meruňkami a lískovými oříšky, bude náš den bezesporu úžasný!
Odemkněte si tento recept
Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.
Vlastnosti receptu
-
Kaše jsou vděčnou součástí sladkých pokrmů, o kterých můžeme tvrdit, že v situacích použití kvalitních surovin jsou racionálně zdravé. Pokud suroviny nakombinujeme skutečně chytře, dostaneme k dispozici i krásně vyvážený nutriční obrázek. A to je náš dnešní případ.
-
Recept je typicky vysokosacharidový. To znamená, že jasně převažují sacharidy. Většina z nich má komplexnícharakter. Menšina pochází z ovoce, jsou tedy jednoduché. Celkově je ale jejich glykemický index nízký(nepřesáhne 50 jednotek). To je velmi důležitá informace především u sladkých variant pokrmů, u kterých má naprostá většina strávníků pocit, že co je sladké, není ani zdravé.
-
Množství bílkovinje ukázkové. Alespoň u sladkých svačin. V celé porci jich najdeme tak akorát (správněji řečeno budou dostačující u méně náročných jedinců na jejich příjem, jako jsou nesportovci, dětinebo ženyobecně). Dodatečně ještě přisadím, že jsou velmi dobře stravitelné.
-
Velmi často se diskutuje o sladkých pokrmech jako o nevhodných pro redukční programy. S tímto v našem dnešním případě nebudu souhlasit právě z důvodu už diskutované výše glykemického indexu. Jedinou výzvou je obsah tuků, které budou určovat, jak moc si můžeme kaši dopřát i ve snaze sundat pár nadbytečných kilogramů. Jejich množství je gramážně úplně stejné jako u bílkovin. To znamená, že nám dodají dvojnásobekenergie ve srovnání s proteiny. Ne že bych chtěl řešit každou kalorii, ale určitě bych se konzumace kaše vyhnul ve večerních hodinách. S radostí a bez výčitek si ji vychutnám na snídaniči jakoukoli svačinu.
-
Obsah vlákninyse drží na spodní hranici únosné normy. Plusem je fakt, že poměry rozpustných a nerozpustných jsou vyvážené.
-
Termicky je recept mírně osvěžující, nijak ale výrazně.
-
Energeticky se pohybujeme na jin straně.
-
Acidobazické reakce po konzumace kaše půjdou mírně kyselým směrem. Na vině je vyšší podíl tuků a obsah síry v ovoci, které mají silnější slovo než přítomnost zásadotvorných minerálů v čele s vápníkem a hořčíkem z ostatních surovin.
-
Dnes připravená svačina se mi líbí natolik, že bych bez váhání doporučil i rodičům krmící svoje jednoleté děti.
-
U sportovců bych použil kaši jako zdroj rychlé energie nejen před tréninkem, ale i po zátěži. V tomto směru tedy univerzální recept.
- Svačina je bezlepkovái bezlaktózová. I v tomto směru moc příjemné zjištění.
Odemkněte si tento recept
Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.
Doba přípravy
5 minut
Přibližná cena
25 Kč / celá porce
Kategorie
Vhodné pro
Redukci hmotnosti
Těhotné
Sportovce
Děti od 12 měsíců
Děti od 3 let
Bezlepkovou dietu
Laktózově intolerantní
Vegetariány
Vegany
Diabetiky