Pohanková kaše s meruňkami

Kaše z pohanky se objevovala na stolech našich předků už před staletími. Dnes tato pseudoobilovina zažívá svůj comeback, a to především kvůli svým výživovým vlastnostem, rychlé přípravě a v neposlední řadě díky jemné a lahodné oříškové chuti.

A je-li dobrá snídaně předzvěstí dobrého dne, tak v případě, že si po ránu pochutnáme na pohankové kaši s meruňkami a lískovými oříšky, bude náš den bezesporu úžasný!

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Kaše jsou vděčnou součástí sladkých pokrmů, o kterých můžeme tvrdit, že v situacích použití kvalitních surovin jsou racionálně zdravé. Pokud suroviny nakombinujeme skutečně chytře, dostaneme k dispozici i krásně vyvážený nutriční obrázek. A to je náš dnešní případ.

  2. Recept je typicky vysokosacharidový. To znamená, že jasně převažují sacharidy. Většina z nich má komplexnícharakter. Menšina pochází z ovoce, jsou tedy jednoduché. Celkově je ale jejich glykemický index nízký(nepřesáhne 50 jednotek). To je velmi důležitá informace především u sladkých variant pokrmů, u kterých má naprostá většina strávníků pocit, že co je sladké, není ani zdravé.

  3. Množství bílkovinje ukázkové. Alespoň u sladkých svačin. V celé porci jich najdeme tak akorát (správněji řečeno budou dostačující u méně náročných jedinců na jejich příjem, jako jsou nesportovci, dětinebo ženyobecně). Dodatečně ještě přisadím, že jsou velmi dobře stravitelné.

  4. Velmi často se diskutuje o sladkých pokrmech jako o nevhodných pro redukční programy. S tímto v našem dnešním případě nebudu souhlasit právě z důvodu už diskutované výše glykemického indexu. Jedinou výzvou je obsah tuků, které budou určovat, jak moc si můžeme kaši dopřát i ve snaze sundat pár nadbytečných kilogramů. Jejich množství je gramážně úplně stejné jako u bílkovin. To znamená, že nám dodají dvojnásobekenergie ve srovnání s proteiny. Ne že bych chtěl řešit každou kalorii, ale určitě bych se konzumace kaše vyhnul ve večerních hodinách. S radostí a bez výčitek si ji vychutnám na snídaniči jakoukoli svačinu.

  5. Obsah vlákninyse drží na spodní hranici únosné normy. Plusem je fakt, že poměry rozpustných a nerozpustných jsou vyvážené.

  6. Termicky je recept mírně osvěžující, nijak ale výrazně.

  7. Energeticky se pohybujeme na jin straně.

  8. Acidobazické reakce po konzumace kaše půjdou mírně kyselým směrem. Na vině je vyšší podíl tuků a obsah síry v ovoci, které mají silnější slovo než přítomnost zásadotvorných minerálů v čele s vápníkem a hořčíkem z ostatních surovin.

  9. Dnes připravená svačina se mi líbí natolik, že bych bez váhání doporučil i rodičům krmící svoje jednoleté děti.

  10. U sportovců bych použil kaši jako zdroj rychlé energie nejen před tréninkem, ale i po zátěži. V tomto směru tedy univerzální recept.

  11. Svačina je bezlepkovái bezlaktózová. I v tomto směru moc příjemné zjištění.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.