Pečené jablko se skořicí

K době vánoční neodmyslitelně patří vůně skořice a tou si dnes provoníme celý byt. Připravíme si totiž lahodný a zdravý dezert, jenž nám poskytne právě toto nezaměnitelné aroma. Pustíme se do pečení jablka se skořicí, které si připravíme v jablečné pícce.

Jablko je pro naše zeměpisné šířky plodinou naprosto obvyklou. Pravidelně se objevuje v našich jídelníčcích, ať už v syrové podobě, nebo třeba tepelně upravené v tolik oblíbeném jablečném závinu. I my tento plod ráje tepelně upravíme, zvolíme však formu úpravy vcelku netradiční. Jablečná pícka, kterou pro výrobu dobroty použijeme, připomíná svým vzhledem větší aromalampu. Jen její miska je poněkud větší a esenciální oleje do ní určitě nepatří. Je stvořená pro zdravé sladkosti.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nutriční hodnocení této vánoční kouzelné dobroty nebude tak dokonalé jako v případě básnění nad chutí a vůní, kterou silně realisticky přiblížila Eva. Receptu dominují sacharidy, které jsou převážně jednoduchého rázu.

  2. Od toho se odvíjí nejen sladká chuť, ale i mírně vyšší glykemický index, který je tlačen nahoru přítomností některých surovin a tepelné úpravy. Jeho celková hodnota se bude pohybovat ve středním pásmu, hrubým odhadem ale nevystoupí nad 60 jednotek.

  3. Příjemné je množství vlákniny, které musí potěšit každého příznivce zdravého životního stylu. I v tomto případě zdůrazním tepelnou úpravu pokrmu, která výrazně zlepší stravitelnost nerozpustných forem vlákniny.

  4. Obsah tuků není objemově nijak vysoký, v rámci poměru vůči bílkovinám ale vyšší je. Těžkou hlavu si s tím dělat nebudeme, protože naše chuťovka nemá úkol býti dokonale vyvážená nutričně, ale především chuťově. Nebudeme tak zapírat fakt, že chutě, které jsou provázány s emocemi, hrají nemalou a pozitivní roli v biologických pochodech probíhajících v organismu. Když už bychom chtěli tuky hodnotit kvalitativně, pyšní se samými superlativy v čele s převahou nenasycených.

  5. Bílkovin je skutečně poskrovnu. Z důvodu kombinace faktorů, jako jsou Vánoce a provokativně lahodná chuť receptu, jejich přítomnost zbytečně nedramatizujme. Prostě jsou, v menším množství, snadno stravitelné. Tečka.

  6. Koření a tepelná úprava pokrmu posunula celou dobrotu do výrazně (ale současně příjemně) ohřívajících sfér. Co jiného si přát o Vánocích?

  7. V pečeném jablku převažují jin tendence. Nic jiného od něj ani očekávat nemůžeme.

  8. Z acidobazického pohledu se bude recept chovat mírně kyselinotvorně. Protože ale nepředpokládáme, že jej budeme jíst obrovská kvanta, ale naopak pomalu vychutnávat, nevnímal bych to jako negativum

  9. Úroveň stravitelnosti je naprosto bezkonkurenční. Recept se rozplývá na jazyku sám od sebe a nutí z pozice vznikajících emocí ochutnávat pořád dál. Trávicí trakt tím ale nikterak nezatížíme, budiž za to chvála.

  10. Velmi často se hovoří o tom, že tepelná úprava pokrmů ničí některé důležité živiny, jako jsou enzymy, vitamíny rozpustné vody a mnohé fytochemické látky. To je sice fakt, ale na stranu druhou získáme výhody jako je lepší stravitelnost, zahřívající efekt nebo zvýšení jang tendencí. Tak je to v životě se vším – vždy je něco za něco.

  11. Nebojte se vánoční pečené jablko nabídnout už dětem od jednoho roku. Pokud to nepřeženete s množstvím skořice, není se čeho obávat.

  12. Hovořit o receptu jako o bezlepkovém i bezlaktózovém bude asi zbytečné. Střední hodnoty glykemického indexu vyjdou vstříc i jedincům v redukční dietě nebo diabetikům. Jsou v životě situace, kdy i taková „maličkost“ vyvolá u některých lidí blažený úsměv.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

45 minut

Přibližná cena

10 Kč / celá porce

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro





Podobné recepty