Mungo „žervé“

Pojem „žervé“ je v myslích konzumentů zafixován jako měkký sýr, který se vyrábí (většinou) z kravského mléka. Existuje nemalé procento populace, kterému právě tento původ vadí, a mají k tomu rozličné důvody: U někoho je to chuť, u jiného kvalita vstupní suroviny, u dalších zase reakce na laktózu nebo kravské bílkoviny.

Existuje ale receptura, díky které se těmto nepříjemnostem vyhneme. Kromě netradičního chuťového zážitku si slíbíme vynikající nutriční profil a jednoduchou a nenáročnou přípravu.

Pojďme si tedy představit další krůček směrem k výzvě nesoucí označení „kuchařský um“.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Obecně se od žervé sýrů očekává, že jsou poměrně bohatým zdrojem bílkovin. Naše rostlinná varianta může budit zdání, že v tomto směru bude zaostávat. Opak je ale pravdou. V celkovém pohledu je recept nutričně vyvážený, to znamená poměry jednotlivých makroživin jsou prakticky v ideálním zastoupení. Lépe bych si to ani nedokázal představit.

  2. Zdrojem bílkovin je především mungo. Aminokyselinové spektrum je poměrně hezké, stravitelnost vynikající.

  3. Obsah tuků je ukázkový z pozice snahy o vyváženost pokrmu, mírně převažují nenasycené formy. Tohoto parametru se u živočišné verze žervé nedočkáme.

  4. Žervé je vysokosachridové. Tento fakt vychází z charakteristiky čistého „sýru“. Přidáme-li pečivo, což většina strávníků udělá, poměr živin se sice změní, ale pořád se budeme bavit o vysokoscharidové formě receptu.

  5. Za zmínku stojí obsah vlákniny, který je nadprůměrný.

  6. Hodnota glykemického indexu je velmi nízká a zůstane i s kombinací s pečivem a zeleninou, které se k sýru nekompromisně hodí.

  7. Kombinace zvolených surovin dodá velmi zajímavé množství dobře využitelné formy vápníku. Kromě zájemců o prevenci před odvápňováním kostí rád doporučím naše žervé sportovcům – nejlépe jako součást předtréninkového jídla z důvodu stimulace svalového napětí.

  8. Termicky je bude sýr chovat mírně ochlazujícím způsobem.

  9. Acidobazická tendence bude mířit zásadotvorným směrem.

  10. Protože je recept nutričně skvěle vyvážený, bude v kombinaci s kváskovým pečivem velmi dobře stravitelnou variantou.

  11. Množství energie není nijak vysoké. Připočteme-li ještě pečivo, dostaneme společně se zeleninou ve všech směrech vydatnou snídani, která se bude zamlouvat i jedincům v redukčních programech.

  12. Recept je bezlaktózový, což ocení právě fajnšmekři, kteří si nemohou dopřát živočišnou klasiku.

  13. Absence lepku je také výrazným plusem. O tom, jestli žervé přijde do žaludku s bezlepkovým pečivem či nikoli, si každý rozhodne sám.

  14. Jedinou významnou jang charakteristikou je použitá sůl. Konzumace sýru s pečivem přidá další jang tendnece, které bych v případě potřeby doplnil ještě o zeleninu tepelně upravenou nebo naopak kvašenou.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

30 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

25 Kč / celá porce

Kategorie

Snídaně

Vhodné pro










Podobné recepty