Kurzy ATAC

Klíčky mungo čerstvé

Kategorie: Luštěniny / Klíčené

Klíčky mungo čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

153 kcal

Energie kJ

639 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

20 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (20 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (27.4 %) Sacharidy (54.8 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (13.1 %)

Mungo fazole (Vigna radiata) je drobná luštěnina olivové barvy. Jedná se o semena rostliny Vigny zlaté. Pochází z Indie, kde se také nejvíce pěstuje, stejně jako v Číně a Thajsku, je tedy typickou součástí indických a čínských pokrmů. 

Mungo klíčky a zdraví

Klíčky mungo jsou - stejně jako klíčky ostatních potravin - enormně bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje podíl antinutričních látek. Samotné klíčky obsahují naprosté minimum těchto antinutričních faktorů.
Klíčky mungo jsou také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny, z minerálních látek pak draslíku, vápníku hořčíku. Nutričně je proto můžeme považovat za velmi atraktivní potravinu.
Jsou zdrojem i nadprůměrného množství purinů - lidé postižení dnou by s touto informací měli počítat.

Mungo klíčky v kuchyni

Příprava klíčků fazolí mungo je jednoduchá - zrna fazolí necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 1-4 dny naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné zrna jednou až dvakrát denně propláchnout. Po naklíčení, kdy velikost klíčku se pohybuje kolem 5-7 milimetrů, se klíčky od zrna odstraní.
Klíčky mungo se přidávají do salátůpolévekpomazánek, případně je možné je použít jako součást směsí pro lisování šťáv
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.