Energie kcal
153 kcal
Energie kJ
639 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
20 g
Tuky
0.8 g
Vláknina
10 g
Mungo fazole (Vigna radiata) je drobná luštěnina olivové barvy. Jedná se o semena rostliny Vigny zlaté. Pochází z Indie, kde se také nejvíce pěstuje, stejně jako v Číně a Thajsku, je tedy typickou součástí indických a čínských pokrmů.
Klíčky mungo jsou - stejně jako klíčky ostatních potravin - enormně bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje podíl antinutričních látek. Samotné klíčky obsahují naprosté minimum těchto antinutričních faktorů. Klíčky mungo jsou také bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, z minerálních látek pak draslíku, vápníku a hořčíku. Nutričně je proto můžeme považovat za velmi atraktivní potravinu. Jsou zdrojem i nadprůměrného množství purinů - lidé postižení dnou by s touto informací měli počítat.
Příprava klíčků fazolí mungo je jednoduchá - zrna fazolí necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 1-4 dny naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné zrna jednou až dvakrát denně propláchnout. Po naklíčení, kdy velikost klíčku se pohybuje kolem 5-7 milimetrů, se klíčky od zrna odstraní. Klíčky mungo se přidávají do salátů, polévek, pomazánek, případně je možné je použít jako součást směsí pro lisování šťáv. Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.