Květáková polévka

Květák je v našich podmínkách poměrně běžnou plodinou a kromě jeho smažených variant v trojobalu, které si na tomto místě prezentovat určitě nechceme, bývá velmi častou součástí české kuchyně především v podobě polévky.

Kromě její výroby se samozřejmě podíváme i na to, čím je tak výjimečná a kdo všechno si na ní může bezpečně pochutnat.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Polévka je vcelku logicky chudá na většinu živin. Řečeno jinak – není nijak extrémně nacpaná živinami, i když určité zajímavosti samozřejmě najdeme. V jedné porci je poměrně rozumné poměrové zastoupení všech makroživin, je možné tak tvrdit, že na talíři máme nutričně harmonický pokrm.

  2. Polévka je dietní se vším všudy, přítomný balík energie nemůže nikomu uškodit. Právě naopak, nebál bych se ji zařadit jako nedílnou součást stravování při redukčních dietách.

  3. Předchozí tvrzení podpoříme i tím, že se shodneme na nízkém glykemickém indexu. Další velká výhoda…

  4. Energeticky je pokrm na uvolňujícístraně (vůči standardu v podobě obilovin), součástí polévky je ale i nemalý podíl zpevňujících tendencí v podobě delší tepelné přípravy či obsahu soli.

  5. Termicky se pohybujeme kolem neutrálních hodnot. V zimních měsících bych bez skrupulí použil dodatečně kombinaci kari koření a pepře.

  6. Acidobazicita bude v oblastech zásadotvorných parametrů, má ale tendenci směřovat mírně okyselujícím směrem. Je to dáno především faktem, že květák je poměrně bohatým zdrojem purinů, ze kterých v těle vzniká kyselina močová.

  7. Na stranu druhou je květák nemalým zdrojem důležitého draslíku, což je informace, která nám pomůže dnešní recept nezatracovat.

  8. Ještě na skok zpátky k problematice purinů. Když už si dopřejeme jako součást hlavního chodu květákovou polévku, bude rozumné, abychom se vyhnuli v další porci jakýmkoli vyšším zdrojům purinů, je zbytečné takto zatěžovat organismus.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.