Krůtí kousky se sladkokyselou omáčkou

V kuchyních jednotlivých zemí je běžná a přirozená tendence používat maso ve slaných variantách pokrmů. Občas přijde situace, kdy z důvodu snahy o chuťové zvýraznění receptu sáhne kuchař po sladkém způsobu úpravy. Otevřeně se přiznám, že toto nerad vidím z důvodu náročnějšího procesu trávení, kdy koncentrované bílkoviny s jednoduchými cukry nejsou zrovna balzámem pro trávicí trakt. Protože jsou ale tyto recepty poměrně často vidět i v naší české gastronomii, podívejme se, jak moc se tento chuťový zážitek vyplácí zařazovat do pravidelného stravování.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Při hodnocení dnešní speciality se vyhnu komentářům k provokativní chutiovládané sladkokyselou pikantní omáčkou. Začněme tradičně charakteristikou nutričního výsledku. Recept je vysokosacharidový, převládají komplexní sacharidy. Ty ale pochází z rýže, kde jejich hodnota glykemického indexu je v průměru vždy vyšší než u převážné většiny ostatních obilovin. A toto nezmění ani fakt, že jsme použili rýži natural. Nesmíme samozřejmě zapomenout na ananas, který je zdrojem vysokého poměru jednoduchých cukrů. Tyto ale zvýší primárně stupeň sladkosti, což se projeví na chuti. Glykemická hodnota se v kombinaci s rýží příliš nahoru neposune.

  2. V celkovém součtu můžeme s ohledem na zmiňovaný glykemický index říci, že jeho hodnota se bude pohybovat na středních úrovních. Vysoký obsah bílkovina přítomnost tukůa vlákninyse postarají o to, že i přes vysokou úroveň sladivosti se tyto parametry budou tlačit dolů.

  3. Obsah bílkovinje dnes fenomenální. Na můj vkus možná zbytečně vysoký. To je ale silně relativní, protože dospělý fyzicky aktivní chlap jejich množství bude považovat za adekvátní jeho situaci, u žen a dětí tomu pochopitelně bude trochu jinak. Naprostá většina proteinů pochází z masa, zbytek pak z rýže. Kvalitativně jsou na tom hodně dobře, převažuje jejich anabolizujícícharakter.

  4. Tuků je poměrově vůči ostatním makrosložkám tak akorát, v tomto směru označím pokrm za vyvážený. Gramážně je jich možná trochu více, než by si člověk redukující nadváhu mohl přát. Nadpoloviční jejich množství se rekrutuje z nenasycených.

  5. Acidobazická charakteristika půjde kyselinotvorným směrem. Nad tímto se nemá význam vůbec pozastavovat, protože s masem to ani jinak nejde.

  6. Termicky je pokrm ohřívající. Tepelná úprava, paprika a chilli jsou v součtu dostatečně silné trumfy, které výsledek udrží v těchto úrovních.

  7. Konečně se dostáváme k hodnocení úrovně stravitelnosti, kterou má spousta nutričních specialistů u podobných receptů tendenci hanět a zatracovat. Fakta jsou ale jasná a už zazněla výše – kombinace koncentrovaných bílkovins jednoduchými cukryskutečně není šťastná, kromě zhoršené stravitelnosti dojde i k posunu acidobazicity kyselým směrem. Rozhodnutí, jak moc a intenzívně se kombinaci masa s ovocem vyhýbat, bude samozřejmě muset provést každý sám.

  8. Vysoký obsah bílkovin je ukazatelem, který navede strávníka k uvědomění si, ve kterých situacích je recept nejvhodnější konzumovat. Já bych obecně volil oběd(na večeři je bílkovin na můj vkus příliš mnoho), případně u sportovců jako hlavní potréninkové jídlo (což shodou faktorů může být i večeře).

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

60 minut (bez nakládání)

Přibližná cena

41 Kč / celá porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro





Podobné recepty