Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
83 kcal
Energie kJ
346 kJ
Bílkoviny
0.7 g
Sacharidy
18 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
0.8 g
Ananas je plodem ananasovníku chocholatého (Ananas comosus), který je typický pro tropické a subtropické oblasti. Největšími světovými producenti jsou USA, Čína, Filipíny a Brazílie. Původně pochází z Paraguaye a Brazílie.
Šťáva z ananasu je - stejně jako ostatní lisované šťávy - bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík. Konzumace čerstvě lisované šťávy z ananasu tak má vliv na činnost srdce a cév. Je zdrojem enzymu bromelinu, který pomáhá štěpit bílkoviny - v tomto směru napomáhá trávení.
Ananasová šťáva obsahuje kyselinu glykolovou, která má společně s enzymy leptavé účinky (při manipulaci se syrovým ananasem je vhodné používat rukavice a nasahat do očí). Konzumace většího množství ananasové šťávy může takto podráždit sliznice. Ananasová šťáva má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Šťáva z ananasu se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce a klíčených
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z ananasu je možné použít i k ochucení:
- kaší,
- dezertů,
- zmrzlin.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.