Karobová kaše s para ořechy a brusinkami

Sladké kaše jsou velmi oblíbenou formou snídaní i rychlých a odlehčených svačin. Technicky i časově není vůbec obtížné je vyrobit, my se dnes zaměříme na přípravu jedné z bezlepkových a bezlaktózových variant.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Hodnocení tepelně upravených kaší bývá vždy jednoduché, a to prakticky ze všech hledisek. Nás samozřejmě bude prvně zajímat nutriční stránka, která je při pohledu do tabulky složení velmi transparentní. Dnešní rychlovka je typicky vysokosacharidová s hodnotami glykemického indexu pohybujícího se kolem hranice nízkých a středních parametrů.

  2. Množství bílkovin není nijak rekordní, v našem případě je válcováno zastoupenímm tuků. Z toho ale můžeme usuzovat na vhodnost použití kaše ke konkrétní situaci. Jako sportovce mě prvně napadá před- i potréninkové jídlo, jehož úroveň stravitelnosti je ukázková. Případně jako plnohodnotná varianta sladkého pokrmu pro malé děti, nebo prostě běžná dopolední nebo odpolední svačina pro každého sladkomilného dospěláka.

  3. Tuky jsou gramážně zastoupeny v naprosto přijatelné dávce, navíc většinově nenasycené. Pro představu – jejich množství odpovídá obsahu tuků v jedné malé kostičce másla (na mysli mám standardizované kostky másla používané v běžné gastronomii o hmotnosti 10g).

  4. Vláknina nijak nevybočuje z řady průměru. Je ale poměrně snadno stravitelná, protože převažují rozpustné frakce. Navíc jsme použili kaši, která se vyrábí tepelnou a tlakovou úpravou, takže i nerozpustné druhy bude díky tomuto náš lidský trávicí trakt snášet poměrně dobře.

  5. Líbí se mi, že mandlové mléko s para ořechy dodají nemálo důležitého vápníku. Tento slouží mj. i jako energetický protějšek k vyššímu poměru sacharidů. U sportovců podporuje svalový tonus – z této pozice bych upřednostnil kaši raději jako předtréninkové jídlo (to je ale informace pro skutečné detailisty, v praxi není potřeba být až tak striktní).

  6. Absence lepku a laktózy vede trávicí trakt k uvědomění, že se v receptu nenacházejí žádné zbytečně zatěžující složky. Recept proto mohou s otevřenou myslí a natěšeným žaludkem přivítat i jedinci, kterým klasické kravské mléko či zdroje lepku činí nemalé potíže.

  7. Termicky se nám konzumace našeho receptu odmění mírně ohřívajícím účinkem.

  8. Protože jsou součástí talíře i brusinky, je na místě zdůraznit chronicky známou informaci o tom, že obsah některých látek v nich má intenzívně protizánětlivé účinky, a to především na močopohlavní soustavu.

  9. Recept v dnešním provedení mohou vyzkoušet i děti v batolecím věku, neváhal bych doporučit kolem 10 měsíců věku.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.