Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Para ořechy

Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy

Para ořechy

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

708 kcal

Energie kJ

2962 kJ

Bílkoviny

16 g

Sacharidy

5.5 g

Tuky

67 g

Vláknina

7.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (16 g) Sacharidy (5.5 g) Tuky (67 g) Vláknina (7.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.4 %) Sacharidy (3.2 %) Tuky (85.2 %) Vláknina (2.1 %)

Para ořechy jsou semena Juvie ztepilé (Bertholletia excelsa) – jedná se o strom vysoký až 60 metrů, který roste v deštných pralesích Jižní Ameriky. Plodem jsou cca 2 kilové tobolky obsahující až 40 ořechů světlé barvy s tenkou hnědou slupkou a nasládlé chuti. 

Para ořechy a zdraví

Ořechy jsou jedním z nejbohatších zdrojů selenu. Tento minerál má společně s vitamínem E, který je součástí těchto plodů, přímý vliv na funkci štítné žlázy i srdečně cévní systém. Zajímavé je i zastoupení vápníku a hořčíku, které ovlivňují správné fungování nervové soustavy. Para ořechy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Para ořechy jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat. Navíc by jejich podíl ve stravě neměl být příliš vysoký. 

Para ořechy v kuchyni

Para ořechy můžeme jíst syrové nebo použít při přípravě:
- moučníků,
- kaší,
- cukroví.
Po vyloupání je vhodné je spotřebovat co nejdříve, pro vysoký obsah tuku rychle žluknou. Z důvodu vysokého obsahu fytátů a selenu je žádoucí jejich konzumaci omezit na přiměřené množství.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.