Čokoládová quinoa s borůvkami

Pokud chcete zažít nekonečně trvající extázi chutí způsobenou netradiční kombinací surovin, kterou zesílíte uvědoměním si nutriční dokonalosti našeho pokrmu, neváhejte ani minutu. Přidanou hodnotou v rámci odměny za snahu připravit tuto sladkost bude silně navýšená antioxidační kapacita a zajímavé imunostimulační účinky. Řečeno česky – kdo má trochu rozum, nemůže dopustit, aby se dnešní recept nestal součástí jeho reality…

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. I přesto, že nepatřím mezi typické závisláky na sladkém, je pro mě hodnocení těchto typů receptů velkou výzvou. Ten dnešní patří mezi pomyslné třešničky na dortu, protože disponuje vyrovnanými či plusovými charakteristikami v převážné většině případů.

  2. Obsah i poměr makrosložek jsou ukázkové. Recept je typicky vysokosacharidový, kombinuje komplexní sacharidy společně s jednoduššími formami cukrů pocházejícími z ovoce a sirupu. V celkovém součtu můžeme směle tvrdit, že si smlsneme na nízkoglykemické pochoutce.

  3. 13 g bílkovin na celou porci dezertu je ukázkové. Tato informace nabývá na hodnotě v okamžiku, kdy si uvědomíme, že nejsou zastoupeny žádné živočišné suroviny typu tvarohu apod., které se ve sladkostech objevují až zbytečně často a navyšují náročnost na trávení.

  4. Obsah tuků je poloviční ve srovnání s bílkovinami, v tomto směru považuji tyto poměry za naprosto ideální. Nejvíce nad těmito hodnotami budou jásat jedinci držící redukční diety. Ze zdravotního hlediska můžeme mít radost z faktu, že suverénně převažují nenasycené formy.

  5. Zastoupení vlákniny je také v pořádku, poměry mezi rozpustnými a nerozpustnými frakcemi jdou ve prospěch rozpustných. Tím je zaručena velmi dobrá stravitelnost. Navíc tento parametr hraje do noty i malým dětem (do 3 let), u kterých je silně žádoucí dbát na nižší zastoupení nerozpustných forem.

  6. Bylo by smutné, kdybychom nezmínili vysoké zastoupení antioxidačních látek. Tyto pochází z čerstvých borůvek a sušených goji. Literatura sice tvrdí, že kustovnice je v tomto směru bezkonkurenční fenomén, osobně bych tomu až tak velký význam nepřikládal, protože měření antioxidační kapacity je silně relativní záležitost.

  7. Kakao je zdrojem důležitého hořčíku a stimulačních látek, jako jsou teobromin a teofylin. Zní to hezky a důležitě, s ohledem na množství použitého kakaa to ale považujme za kosmetickou záležitost.

  8. Když jsme zmínili hořčík, je potřeba hledat rovnováhu v oblasti zastoupení vápníku. Ten je bohatě zastoupen v mandlovém mléce. Musím říct, že se mi recept líbí stále víc.

  9. Termicky bude recept inklinovat k ochlazujícím účinkům, které lehce zmírní použitý kardamom. Protože je tento recept typický pro teplé měsíce, je potřeba považovat tuto charakteristiku za výhodnou.

  10. Acidobazická rovnováha nebude konzumací dezertu nijak postižena. V tomto směru prostě máme na talíři vyvážený pokrm.

  11. Nízká glykémie předurčuje dnešní sladkost jako výhodnou investici primárně diabetikům. Kombinace s poměrem živin a celkovým energetickým potenciálem pak rozšíříme pole působnosti i na redukční diety. Sportovci si pošmáknou také rádi, neváhal bych dezert použít jako předtréninkové jídlo i první pozátěžový pokrm – v obou případech podpoříme metabolismus tím správným způsobem.

  12. Absence lepku a laktózy je také devízou, která stojí za zmínku.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

43 Kč / celá porce

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro





Podobné recepty