Čočková polévka

Čočková polévka je vděčnou rychlovkou, kterou bude umět ukuchtit každý „amatér“. Její výhoda nespočívá jen časové úspoře při její přípravě, ale také ve skrytém nutričním potenciálu, který vezmeme na paškál ihned po její přípravě.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Hodnocení dnešního snažení bude velmi jednoduché a transparentní. Protože je základem polévky s výjimkou malého množství mrkve pouze čočka, bude naše první reakce směřovat k zastoupení bílkovin. Těch je dostatek, a protože jsme použili čočku loupanou, je úroveň jejich stravitelnosti na vcelku rozumné úrovni (ve srovnání s neloupanou či jinými luštěninami).

  2. Další důležitou složkou jsou sacharidy, které jsou zastoupeny komplexními strukturami a mají velmi nízký glykemický index.

  3. Výhodou většiny luštěnin je fakt, že obsahují naprosté minimum tuků. Z toho důvodu je můžeme považovat za dietní potravinu, celkové zastoupení energie v polévce je díky tomuto faktoru velmi nízké.

  4. Termicky je polévka mírně ohřívající právě díky použitému pepři.

  5. Energeticky pokrm ovlivní metabolismus více uvolňujícím způsobem, i když tepelná příprava a sůl přidá *zpevňující**energie.

  6. Acidobazicky je výsledek mírně okyselující. Není tedy ideální variantou pro jedince procházející intenzívní formou detoxikace, která sama o sobě je příčinou silného posunu ke kyselým tendencím.

  7. U luštěnin obecně platí, že by měly být z důvodu jejich stravitelnosti konzumovány s mírou. Navíc pro dosažení plnohodnotnosti bílkovin se vyplácí je konzumovat s obilovinami, nejlépe samozřejmě celozrnnými. V našem případě použijme celozrnné kváskové pečivo.

  8. U malých dětí buďme s konzumací luštěnin – tedy i dnešní čočky – opatrní , jsou podstatně citlivější na projevy nadýmání či plynatosti než dospělí.

  9. Sportovci by neměli jíst luštěniny krátce po zátěži a ani před sportovním výkonem. Je potřeba si tedy dnešní dobrotu umět správně načasovat.

  10. I přes velmi nízký glykemický index by neměli konzumaci luštěnin přehánět ani diabetici. Proces trávení včetně zastoupení purinů jsou zbytečnou zátěží. Neznamné to nejíst tuto skupinu vůbec, ale na stranu druuhou ani dvakrát denně.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.