Chia pokušení

Chia semínka jsou z důvodu spektra svých vlastností vděčným tématem netradičních moderních receptů. Nevěnujeme se jim na tomto místě poprvé a garantuji, že zcela určitě ani naposled.

S ohledem na jejich potenciál je rád zařazuji jako základ větších chodů i přesto, že se nabízí spousta možností jako součást dezertů či odlehčených svačin.

Dnes naservírujme opět další zdravou snídani, kterou připravíme doslova za pár minut.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Snídaně je plnohodnotná energeticky i nutričně. Základem (a současně středem zájmu) jsou bílkoviny, kterých je dostatek.

  2. Množství sacharidů, které se pyšní nízkým glykemickým indexem, také, také neudělá ostudu.

  3. Vláknina je zastoupena v silně netradiční dávce (nejen na české poměry). Obsah rozpustných forem je nadprůměrný.

  4. Skutečně extrémně vysoký obsah omega-3 tuků v chia semínkách zajistí, že mozek vystartuje hned po ránu ze startovní čáry zvané genialita (zas tak divoké to není, omega trojky k tomu potřebují určitý čas, u některých jedinců dokonce věčnost. Ale zní to krásně, nemyslíte?).

  5. Termicky se recept pohybuje na neutrálních hodnotách.

  6. Energeticky kráčíme směrem k jino tendencím, bavíme se tedy o pravém opaku vůči typickým anglickým snídaním.

  7. Stravitelnost je výborná. Nízký specificko-dynamický účinek nás po ránu nikterak nevyčerpá, vysoký obsah vlákniny z pozice nízkého GI celé snídaně krásně protáhne pocit sytosti a plnosti bez zbytečného pocitu „šutru“ v žaludku.

  8. I přes nesporné výhody bych nedával snídani dětem ve věku minimálně do 2 let.

  9. Obecně platí, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny nejsou vhodné například v situacích zánětů střevního traktu. Tohoto pravidla je potřeba se držet především u pokrmů se zastoupením nerozpustných forem vlákniny. V našem dnešním případě sice převažuje vláknina rozpustná, i tak bych ale v těchto případech byl hodně opatrný. Více vlákniny obecně zrychlí peristaltiku střevního traktu a může rozbouřit situaci ve střevech.

  10. Teorie a dnes už i praxe mi říkají, že z této snídaně budou na větvi především sportovci, nejvíce vytrvalostního charakteru.

  11. Snídaně je lehce kyselinotvorná, určitě bych si ale nedělal těžkou hlavu s možným překyselením.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

2 minuty

Přibližná cena

45 Kč / celá porce

Kategorie

Snídaně

Vhodné pro









Podobné recepty