Brownies z batátů

Pod pojmem brownies si nutriční zasvěcenec představí kousek provokativně sladké dobroty plné nezdravých tuků a jednoduchých cukrů. Pokud se budeme pohybovat v tradiční gastronomii, nebudeme daleko od této pravdy.

Naše Škola zdravého vaření ale nemá potenciál prezentovat „zvrhlosti“ tohoto typu, tady hrajeme jinou ligu. Dnes nás čeká výzva v podobě sladkého a současně zdravého brownies. Takového, po kterém - jakmile jej ochutnáte - budete toužit už navždy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Musím se takto veřejně přiznat, že miluji hodnocení zdravých sladkých receptů. I přesto, že nepatřím mezi závisláky na sladkostech, jsem si plně vědom, že jsou v životě chvíle, kdy se vyplácí si je osladit. Proč tedy ne zdravě a s úsměvem…

  2. Podíváme-li se na nutriční hodnocení jednoho normovaného kousku, zjistíme, že žádná tragédie se nekoná. Hezky popořadě – bílkovinyjsou přítomny, sice v menším množství, ale v poměrně kvalitní formě. Kombinace živočišných a rostlinných zdrojů zaručují hezké poměry esenciálních aminokyselin, úroveň stravitelnosti je velmi dobrá.

  3. Tukyjsou gramážně obsaženy ve dvojnásobném množství, než bílkoviny. Je to sice trochu více, než by se mohlo zájemcům o redukci hmotnosti líbit, v takových situacích je ale chytřejší se orientovat především na jejich kvalitu. Protože i kdybychom se hodně snažili, z pozice použitých surovin nemáme nijak velký prostor pro jejich snížení. Poměr nasycených a nenasycených forem je z pozice zdrojů, ze kterých pochází, naprosto v pořádku.

  4. Brownies v našem pojetí jsou typicky vysokosacharidové. Glykemický index je poměrně nízký, celkově je dezert nízkoglykemickýse vším všudy.

  5. Sladkosti obecně mají (nejenom) jednu vadu na kráse. Jsou kyselinotvorné, kde z této pozice zhoršují biologickou využitelnost klíčových zásadotvorných prvkův čele s vápníkema hořčíkem. Naše brownies z acidobazického pohledu kyselinotvorné je. Ve srovnání s klasicky vyráběnými příbuznými se ale pohybujeme v naprosto jiných sférách, takže bych se z informace o kyselinotvorném dopadu zbytečně emočně nehroutil. Navíc jsme použili suroviny, které jsou velmi bohatými zdroji zásadotvorných prvků.

  6. Obsah energie v jednom kousku brownies je na siestu u kávičky naprosto v pořádku. Dokonce tak hodně, že si dám i kousky dva.

  7. Občas se nejde dezert, u kterého si doporučíme několik možností, kdy jej konzumovat. Dnešní recept mezi ně ale nepatří. Prostě bych jej vnímal jako plnohodnotný a čistokrevný dezert, který by měl být vychutnáván v klidu. Jedině tak mu umožníme vybudit v nás emoce, které k němu přísluší.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

60 minut

Přibližná cena

9 Kč / 1 kousek

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro




Podobné recepty