
Pod pojmem brownies si nutriční zasvěcenec představí kousek provokativně sladké dobroty plné nezdravých tuků a jednoduchých cukrů. Pokud se budeme pohybovat v tradiční gastronomii, nebudeme daleko od této pravdy.
Naše Škola zdravého vaření ale nemá potenciál prezentovat „zvrhlosti“ tohoto typu, tady hrajeme jinou ligu. Dnes nás čeká výzva v podobě sladkého a současně zdravého brownies. Takového, po kterém - jakmile jej ochutnáte - budete toužit už navždy.
Odemkněte si tento recept
Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.
Vlastnosti receptu
-
Musím se takto veřejně přiznat, že miluji hodnocení zdravých sladkých receptů. I přesto, že nepatřím mezi závisláky na sladkostech, jsem si plně vědom, že jsou v životě chvíle, kdy se vyplácí si je osladit. Proč tedy ne zdravě a s úsměvem…
-
Podíváme-li se na nutriční hodnocení jednoho normovaného kousku, zjistíme, že žádná tragédie se nekoná. Hezky popořadě – bílkovinyjsou přítomny, sice v menším množství, ale v poměrně kvalitní formě. Kombinace živočišných a rostlinných zdrojů zaručují hezké poměry esenciálních aminokyselin, úroveň stravitelnosti je velmi dobrá.
-
Tukyjsou gramážně obsaženy ve dvojnásobném množství, než bílkoviny. Je to sice trochu více, než by se mohlo zájemcům o redukci hmotnosti líbit, v takových situacích je ale chytřejší se orientovat především na jejich kvalitu. Protože i kdybychom se hodně snažili, z pozice použitých surovin nemáme nijak velký prostor pro jejich snížení. Poměr nasycených a nenasycených forem je z pozice zdrojů, ze kterých pochází, naprosto v pořádku.
-
Brownies v našem pojetí jsou typicky vysokosacharidové. Glykemický index je poměrně nízký, celkově je dezert nízkoglykemickýse vším všudy.
-
Sladkosti obecně mají (nejenom) jednu vadu na kráse. Jsou kyselinotvorné, kde z této pozice zhoršují biologickou využitelnost klíčových zásadotvorných prvkův čele s vápníkema hořčíkem. Naše brownies z acidobazického pohledu kyselinotvorné je. Ve srovnání s klasicky vyráběnými příbuznými se ale pohybujeme v naprosto jiných sférách, takže bych se z informace o kyselinotvorném dopadu zbytečně emočně nehroutil. Navíc jsme použili suroviny, které jsou velmi bohatými zdroji zásadotvorných prvků.
-
Obsah energie v jednom kousku brownies je na siestu u kávičky naprosto v pořádku. Dokonce tak hodně, že si dám i kousky dva.
- Občas se nejde dezert, u kterého si doporučíme několik možností, kdy jej konzumovat. Dnešní recept mezi ně ale nepatří. Prostě bych jej vnímal jako plnohodnotný a čistokrevný dezert, který by měl být vychutnáván v klidu. Jedině tak mu umožníme vybudit v nás emoce, které k němu přísluší.
Odemkněte si tento recept
Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.
Doba přípravy
60 minut
Přibližná cena
9 Kč / 1 kousek