Energie kcal
98 kcal
Energie kJ
407 kJ
Bílkoviny
1.6 g
Sacharidy
20 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
3 g
Batáty (sladké brambory) jsou hlízy povijnice batátové (Ipomoea batatas). Původně pochází z mexického poloostrova Yucatán, tato plodina není botanicky příbuzná běžně konzumovaným bramborům.
Mají typicky sladkou chuť, která je dána vyšším podílem jednoduchých cukrů (fruktózy, glukózy, sacharózy) - hodnota jejich glykemie je tedy vyšší než u brambor.
Celkový podíl sacharidů v hlízách je vyšší než u brambor, je vhodné s tímto kalkulovat při hodnocení energetické bilance.
Obsahují nadprůměrné množství antioxidantů.
Existují dva druhy batátů: Červené se používají k vaření a zapékání. Žluté jsou vhodnější ke smažení a jako součást pro výrobu těsta.
Z batátů se vyrábí škrob, hlízy se používají k výrobě alkoholu. Jejich použití v kuchyni je stejné jako u brambor - nejčastěji jsou základem pro přílohy k hlavním chodům.
Připravovat je můžeme v páře, ve vodě, péct, restovat, grilovat, smažit.
Jsou častou součástí sladkých receptů.