Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Batáty neloupané

Kategorie: Zelenina / Kořenová

Batáty neloupané

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

98 kcal

Energie kJ

407 kJ

Bílkoviny

1.6 g

Sacharidy

20 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.6 g) Sacharidy (20 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.9 %) Sacharidy (86 %) Tuky (0.9 %) Vláknina (6.2 %)

Batáty (sladké brambory) jsou hlízy povijnice batátové (Ipomoea batatas). Původně pochází z mexického poloostrova Yucatán, tato plodina není botanicky příbuzná běžně konzumovaným bramborům. 

Batáty a zdraví

Mají typicky sladkou chuť, která je dána vyšším podílem jednoduchých cukrů (fruktózy, glukózy, sacharózy) - hodnota jejich glykemie je tedy vyšší než u brambor. Celkový podíl sacharidů v hlízách je vyšší než u brambor, je vhodné s tímto kalkulovat při hodnocení energetické bilance. Obsahují nadprůměrné množství antioxidantů.

Batáty v kuchyni

Existují dva druhy batátů: Červené se používají k vaření a zapékání. Žluté jsou vhodnější ke smažení a jako součást pro výrobu těsta. Z batátů se vyrábí škrob, hlízy se používají k výrobě alkoholu. Jejich použití v kuchyni je stejné jako u brambor - nejčastěji jsou základem pro přílohy k hlavním chodům. Připravovat je můžeme v páře, ve vodě, péct, restovat, grilovat, smažit. Jsou častou součástí sladkých receptů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.