Borůvkový mls s avokádem

Dnešní dezert je k zbláznění. Provokuje hned na několika frontách – energetické, nutriční i chuťové. A nejhorší je, že nevím, kterou z uvedených provokací bych měl začít řešit jako první.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Jak už zaznělo, dnešní dezert je bohatým zdrojem tuků a sacharidů s převažujícím zastoupením jejich jednoduchých forem. Připočteme-li k tomu navíc minimum bílkovin, může se (oprávněně) zdát, že na první pohled zdravý dezert až tak moc zdravý není. Ryze přírodní ingredience a živost receptu jsou fajn, čísla ale hovoří jasně.

  2. Slibované pomyslné světlo na konci tunelu ale můžeme najít v podobě nezvykle vysokého zastoupení vlákniny. Považte – kolik jiných dezertů nám nabídne v jedné malé porci polovinu doporučeného denního příjmu vlákniny? To je jeden z důvodů, proč bych dnešní dobrotu ukvapeně nazavrhoval.

  3. Termika je výrazně ochlazující. Toto zjištění mi nabízí možnost volby konzumace buď v horkých letních měsících, v situacích potřeby se razantně zchladit (stává se mi to například po srážce s blbcem, která mě vykolejí a rozčílí současně), nebo v kombinaci s typicky ohřívající potravinou (skořicový nebo zázvorový čaj).

  4. Energeticky jsme dalece v jinových končinách. To nemusí být na škodu v případech, kdy potřebujeme tzv. „hodit zpátečku“ a trochu v emocích přibrzdit. Opět se přesunu do pracovních sfér a vzpomenu situace, kdy konec náročného pracovního jednání můžeme osladit právě tímto dezertem, který dokáže rozbouřený metabolismus zčásti uklidnit.

  5. Acidobazicky směřujeme ke kyselejším hodnotám. I přes přebytek cukrů a tuků ale nemluvíme o žádném extrému, bohatý zdroj vlákniny zčásti vede k neutralitě.

  6. Glykemický index je poměrně nízký, je snižován vlákninou i tuky.

  7. Velkou výhodou dezertu je absence lepku a laktózy – dvou nejčastěji se vyskytujících „potížistů“ ve výživě. U laktózy toto ale platí pouze v případě, kdy sáhneme po kvalitní vysokoprocentní čokoládě bez obsahu mléčného výrobku.

  8. Ve finále hodnocení a kritiky si ještě přiznejme, že obsažené tuky vykazují ne vždy běžné hodnoty, pro naše zdraví ale velmi prospěšné. Poměr nasycených, mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin je jasně ve prospěch mononenasycených, na vině je samozřejmě nutriční složení avokáda.

  9. Když tak medituji nad možnostmi, v jakých situacích si dnešní sladkost dopřát, kromě klasického dezertního dýchánku mě napadají i vytrvalostní sporty (i přes absenci komplexních sacharidů se pořád bavíme o zajímavé možnosti předtréninkového jídla). Jako náhradu sladkostí plných ztužených tuků a rafinovaných cukrů bych nekompromisně dezert podsouval i malým dětem – jediné zábrany, proč být opatrný u věkových kategorií pod 12 měsíců, jsou med a čokoláda.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

60 Kč / 2 porce

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro









Podobné recepty