Bezlepková cereální kaše

Celiaci a vůbec všichni, kdo mají jakýkoli problém s trávením lepku, jsou v dnešní době poměrně intenzívně opečováváni trhem v podobě dostatku dobře dostupných bezlepkových potravin, o kterých si mohli ještě v druhé polovině devadesátých let nechat jenom zdát.

Protože je dnes moderní snídat tzv. cereálie, zkusme si připravit zdravou variantu právě pro tuto (bohužel) stále se rozrůstající skupinu populace.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Obsah energie ve snídani či svačině je naprosto dostačující pro zprůměrovaného jedince naší společnosti, v tomto směru považujme recept za dostatečně vydatný.

  2. Zastoupení živin také není „od věci“. Do popředí sice vystupují tuky, které navyšují již zmíněný energetický potenciál. Komplexní sacharidy s nízkým GI, dostatek vlákniny a nezanedbatelné množství bílkovin dělá z dnešního receptu vcelku harmonickou záležitost.

  3. Absencí lepku jsme dosáhli dobře stravitelného výsledku. Na mysli mám teď především zdravé jedince, kteří by si mohli uvědomit, že je z určitých důvodů vhodné se vyhnout zbytečně vysokým dávkám této bílkoviny.

  4. Energeticky je svačina mírně jin.

  5. Termicky se pohybujeme kolem neutrálu. V případě potřeby se trochu ohřát doporučím menší množství kari koření, které současně podpoří i trávicí pochody.

  6. Acidobazická rovnováha půjde velmi lehce okyselujícím směrem, o žádný extrém se ale jednat nebude.

  7. I přesto, že se dnes věnujeme celiakům, v žádném případě to neznamená, že by se receptu měli vyhýbat zdraví jedinci. Právě naopak – z důvodu dobré dostupnosti surovin a snadné stravitelnosti budou zdravotně profitovat prakticky všichni.

  8. Z důvodu vyššího obsahu nerozpustných forem vlákniny buďme opatrní s konzumací u dětí do tří let. Dvakrát až třikrát týdně je naprosto v pořádku, každodenní konzumaci bych se ale vyhýbal.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.