Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Vločky
Energie kcal
385 kcal
Energie kJ
1611 kJ
Bílkoviny
11 g
Sacharidy
69 g
Tuky
3.6 g
Vláknina
9 g
Prosné vločky se vyrábí lisováním napařených loupaných zrn prosa (Panicum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).
Prosné vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat.
Vločky mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
- polévek,
- kaší,
- karbanátků,
- müsli směsí.