Bazalkové těstoviny

Návštěvníky slunné Itálie čeká v této kouzelné krajině spousta záludných nástrah. Kromě vynikající kávy jsou to různé dobroty, jejichž častým základem jsou nesmrtelné těstoviny.

Italské gastronomii je nutné přiznat, že kromě urputné snahy používat čerstvé suroviny umí také skvěle sladit chuť na každém talíři. V celkovém kontextu má ale i tato země v oblasti gastronomie svoje stinné stránky - jednou z nich je zbytečně vysoký poměr zdrojů lepku.

My se dnes této nástraze elegantně vyhneme, i když na talíři běžným okem nepostřehneme žádnou výraznou změnu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Milovníci italské kuchyně mají většinou tendenci ladit svoje smysly na chuť pokrmu a nutriční potenciál nechat bez povšimnutí. My se ale budeme chovat zodpovědně a začneme tradičním pohledem do zákulisí těchto (pro metabolismus) velmi důležitých hodnot.

  2. Kombinace sýra a těstovin dá v celkovém součtu dostačující zastoupení bílkovin (pro průměrného dospěláka). Jejich kvalita je v pořádku, úroveň stravitelnosti také (výhodou tady je absence lepku, který je sám o sobě poměrně náročně stravitelný).

  3. Obsah sacharidů odpovídá typicky vysokosacharidovému pokrmu. Hodnota jejich glykemického indexu se pohybuje ve středním pásmu, pokrm jako celek má ale glykémii nízkou.

  4. Zastoupení vlákniny v porovnání s celkovým množstvím sacharidů není nijak výrazně vysoké. Spíš naopak – drží se na relativně nízké úrovni.

  5. Tuků je gramážně méně než bílkovin. Už tato informace předurčuje dnešní recept k tomu, abychom jej hodnotili jako nutričně vyvážený. Cirka polovina z nich jsou nenasycené, i v totmo směru tedy panuje určitá rovnováha.

  6. Od množství tuků se velmi často odvíjí i klíčový parametr obsahu celkové energie v pokrmu. V tomto směru se držíme v rozmezí běžných hodnot středně velkého pokrmu, takže také vše v naprostém pořádku. Asi bych netvrdil, že se jedná o úplně typický recept pro redukční diety, na stranu druhou i v těchto situacích bych se mu nevyhýbal v obědovém čase.

  7. Acidobazicky bude tendence směřovat k mírně okyselujícím hodnotám, pro praxi běžného dne nic závažně tragického.

  8. Termicky je salát mírně ohřívající.

  9. Poměr jin a jang tendencí je v pokrmu relativně vyvážený – feta sýr a himalájská sůl tady udělají své.

  10. Salát je sice bezlepkový, ale ne bezlaktózový – na tuto informaci je potřeba myslet v případech, kdy se náš trávicí trakt příliš nekamarádí s mléčným cukrem.

  11. Salát je nutričně i energeticky plnohodnotným hlavním chodem. V případě, že by některým jedlíkům objemově nestačilo, není problém přidat zeleninový salát v jakémkoli objemu.

  12. Obsah koření s mírně pálivým nádechem nám říká, že dětem do 3 let bychom tuto specialitu raději servírovat neměli.

  13. Celou dobu tady mluvíme o italské gastronimii. Faktem ale je, že feta sýr, který jsme použili, je doménou především řecké kuchyně. Protože ale většina z nás má tendenci jíst očima, budeme se "tvářit", že na talíři máe typický italský pokrm, byť tomu tak zdaleka není.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

39 Kč / jedna porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro



Podobné recepty