Batátový krém

Krémy jsou velmi oblíbenou variantou tekuté stravy. Mají spoustu výhod, v čele preferencí většiny strávníků je to především lahodná a plná chuť, která si dokáže podmanit nejednoho gurmána.

Batáty sice nepatří mezi typickou potravinu, kterou bychom měli na talíři každý den, neznamená to ale, že by byly nedostupné. Pojďme si proto dnes ukuchtit batátový krém, který nás ve skrytu svých (nejen) nutričních vlastností překvapí hned několikrát.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Krém nás hned na první pohled překvapí netradičně vysokým podílem bílkovin. A to i přesto, že jsme nepoužili žádný proteinový koncentrát. Klíčové je, že jsou rostlinného původu a dobře stravitelné.

  2. Z důvodu zastoupených surovin ani není možné, aby batátový krém nebyl vysokosacharidový. Naprostá většina sacharidů jsou komplexního původu, pyšní se tak poměrně nízkým glykemickým indexem (i přes jejich tepelnou úpravu a mixování).

  3. Příjemné překvapení najdeme u vlákniny, jejíž obsah je výrazně nadprůměrný. Díky tepelné úpravě bude příznivá i její stravitelnost.

  4. Obsah tuků je přímo ukázkový (hned vedle faktu, že přavžují nenasycené formy v čele s omega-9).

  5. Celkové množství energie v jedné porci je průměrné. Není tak potřeba, aby kdokoli měl z tohoto parametru jakékoli obavy.

  6. V oblasti mikroživin vystupuje do popředí vyšší podíl vápníku a vitamínů B komplexu.

  7. Termický vliv bude mírně ohřívající.

  8. Pozitivní je acidobazická tendence, která půjde směrem k zásadotvorným oblastem.

  9. Dvě porce polévky jsou schopny dodat dostatek živin i energie odpovídající jednomu většímu hlavnímu chodu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.