Adzuki pomazánka

Luštěniny jsou v rostlinné říši nejbohatším zdrojem bílkovin. Navíc se pyšní nízkým glykemickým indexem a spoustou dalších výhod. Pokud se nám podaří dostatečně zatraktivnit jejich chuť a zlepšit hodnotu stravitelnosti, nic nám nebrání v tom, abychom je s otevřenou náručí přivítali jako stabilního člena každodenní kuchyně. Dnešní recept je chuťovka, u které si zajistíme i naprosto plnohodnotnou nutriční výbavu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Už jsme zmínili fakt, že luštěniny jsou prakticky nejbohatším zdrojem bílkovin vůbec. Mají ale malou vadu na kráse v podobě obtížnější stravitelnosti. Pokud zvolíme adzuki, delší dobu je namočíme a současně důkladně uvaříme, tak touto kombinací jednotlivých faktorů výrazně zlepšíme diskutovanou stravitelnost. Dodatečnou podmínkou je snít fazole v přiměřeném množství, což je v praxi samozřejmě otázkou individuálního přístupu.

  2. V jedné porci dnešní snídaně či svačiny najdeme vyvážený dostatek všech makroživin – v tomto směru bude jakýkoli bližší komentář zbytečný.

  3. Glykemický index celého pokrmu je velmi nízký. U kombinace fazolí s celozrnným pečivem a syrovou zeleninou se ani není čemu divit. Z těchto důvodů je vhodné preferovat recept například jako vydatnou snídani, se kterou chci vydržet celé dopoledne, nebo svačinu, jejímž úkolem je zpomalit metabolické pochody „rozbouřené“ sladkou variantou snídaně.

  4. Termicky je pokrm neutrální – to ovšem s podmínkou, že nepřeženeme dávku pepře.

  5. Energeticky směřujeme velmi lehce k jin straně.

  6. Acidobazicky se konzumací celé porce budeme pohybovat kolem neutrálních hodnot. Mírně okyselující tendence bude hrozit v případech, kdy se přejíme.

  7. Fazole adzuki jsou typické naprostým minimem tuku. Vnímejme proto celou snídani nebo svačinu současně jako dietní pokrm.

  8. Jeden tip na závěr – fazole je potřeba umět dobře ochutit, jinak nás odmění fádní chutí. Nakládaná sušená rajčata chuť celého receptu zvýrazní nejvíce, určitě na ně nezapomeňte.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

100minut (bez namáčení)

Přibližná cena

15 Kč / jednu porci

Kategorie

Svačiny

Vhodné pro

Redukci hmotnosti
Těhotné
Sportovce
Děti od 12 měsíců
Laktózově intolerantní
Vegetariány
Vegany
Diabetiky

Podobné recepty