Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den, s jakým dalším vitamínem je dobré brát vitamín D, kvůli vstřebatelnosti?
Děkuji.
Vstřebatelnost vitamínu D ovlivňuje vitamín K2. Pokud střevní mikrobiota nevytváří dostatek této látky, je vhodná podpůrná suplementace.
Dobrý den, který cholesterol pomáhá k přeměně vitaminu D?
Vitamín D3 se tvoří v těle z derivátu cholesterolu - 7-dehydrocholesterolu, který je u zdravého člověka obsažen v dostatečném množství v pokožce. Působením UV záření na tuto látku vzniká provitamín D3 (7-dehydrocholekalciferol), který je rychlou termickou izomerací přeměněn na vlastní vitamín D3 = cholekalciferol.
V houbách je přítomen vitamín D2, jehož množství není dostačující jako plnohodnotný zdroj ze stravy. U veganů je klíčové zaměřit se na produkci kalciferolu ze slunečních paprsků, což je v zimním období nereálné - zbývá tedy suplementace, kterou není dobré zanedbávat.
Dobrý den,
jaký potravinový zdroj vit. D by jste doporučili mít na talíři každý den?
Vitamín D není nezbytně nutné mít na talíři každý den v co nejvyšších koncentracích. Jedná se o látku rozpustnou v tucích, organismus si tak vytváří zásoby, navíc v letních dnech se díky slunečním paprskům vytváří poměrně důležité množství. Budete-li sledovat příjem kalciferolu ve stravě, snažte se nejít cestou stereotypu ve smyslu preference jen těch nejbohatších zdrojů, kterých mnoho není (rybí tuk, játra...). Myslete na to, že jste limitováni výběrem živočišných potravin, jejichž přebytek na talíři podporuje prozánětlivé reakce v organismu, dlouhodobě toto není zdravotně výhodné.
Za normálních okolností, tedy u zdravých jedinců, pokryjeme potřebu příjmu vit. D pestrou stravou ve smyslu pravidelné (ale ne zbytečně časté) přítomnosti především tučného masa včetně ryb a vajec.
U převodů mezinárodních jednotek (IU) záleží na formě, ve které se daný vitamin vyskytuje, tzn. u každé látky je jiný:
Vitamín E - 1 IU = 0,67 mg vitamínu E
Vitamín D - 1 IU = 0,025 mcg vitamínu D
Toto tvrzení pochází z dob vzniku definice vitamínů, kdy do této skupiny byly řazeny pouze látky esenciální. V průběhu vývoje se tento seznam postupně rozšiřoval i o látky, které s původní definicí vitamínů neměly mnoho společného (název "vitamín" vznikl spojením slov "vital" a "amine" = životně důležité aminy, některé látky dnes řazené mezi vitamíny ale neobsahují aminovou skupinu a současně ani nejsou esenciální - např. uváděný vitamín D. Občas se jako další příklady uvádí i vitamíny B12 a K2, tyto jsou ale vyráběny střevními bakteriemi, ne naším vlastním tělem).
Stále ale platí fakt, že převážná většina vitamínů jsou esenciální, tělo si je tedy nedokáže vyrobit
Toto tvrzení pochází z dob vzniku definice vitamínů, kdy do této skupiny byly řazeny pouze látky esenciální. V průběhu vývoje se tento seznam postupně rozšiřoval i o látky, které s původní definicí vitamínů neměly mnoho společného (název "vitamín" vznikl spojením slov "vital" a "amine" = životně důležité aminy, některé látky dnes řazené mezi vitamíny ale neobsahují aminovou skupinu a současně ani nejsou esenciální - např. uváděný vitamín D. Občas se jako další příklady uvádí i vitamíny B12 a K2, tyto jsou ale vyráběny střevními bakteriemi, ne naším vlastním tělem).
Stále ale platí fakt, že převážná většina vitamínů jsou esenciální, tělo si je tedy nedokáže vyrobit
Problematika vstřebávání živin je komplexní problém, protože do procesu zasahuje celá řada faktorů - chemická forma látky, její vazba na látky podporující vstřebávání, kombinace doplňku s jídlem či užívání nalačno, věk uživatele, jeho metabolický profil a zdravotní stav...
Dále je rozdíl, zda simulujete podmínky v laboratoři (in vitro) nebo se snažíte vypozorovat u živých systémů (in vivo) rychlost a úroveň vstřebávání živin ze stravy či suplementů na základě jejich uvolňování do krve.
Obecně platí, že tekuté formy doplňků se vstřebávají rychleji, než tabletové (z důvodu časové náročnosti desintegrace) - tato informace ale neznamená, že se vstřebávají lépe či ve vyšším množství, řeší pouze rychlost.
Tabletové formy suplementů se obecně doporučují užívat v kombinaci s jídlem, kde ve vztahu k obsahu látek rozpustných v tucích je pravděpodobné, že součástí stravy je i určitý podíl tuků, což se pozitivně odrazí i na vstřebávání těchto látek. Na první pohled se tak může zdát, že tekutá forma je výhodnější (zcela určitě je ale rychlejší) - typickým příkladem jsou tekuté formy s kalciferolem. To je ale pouze teoretická informace vycházející z hodnocení situace v podmínkách in vitro.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.