Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
jaký potravinový zdroj vit. D by jste doporučili mít na talíři každý den?
Vitamín D není nezbytně nutné mít na talíři každý den v co nejvyšších koncentracích. Jedná se o látku rozpustnou v tucích, organismus si tak vytváří zásoby, navíc v letních dnech se díky slunečním paprskům vytváří poměrně důležité množství. Budete-li sledovat příjem kalciferolu ve stravě, snažte se nejít cestou stereotypu ve smyslu preference jen těch nejbohatších zdrojů, kterých mnoho není (rybí tuk, játra...). Myslete na to, že jste limitováni výběrem živočišných potravin, jejichž přebytek na talíři podporuje prozánětlivé reakce v organismu, dlouhodobě toto není zdravotně výhodné.
Za normálních okolností, tedy u zdravých jedinců, pokryjeme potřebu příjmu vit. D pestrou stravou ve smyslu pravidelné (ale ne zbytečně časté) přítomnosti především tučného masa včetně ryb a vajec.
Témata:
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.