Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den.
V lekci říkáte, že tekuté formy vitamínů nemají vyšší vstřebatelnost než prášky. Jsou na to nějaké studie? Jde hlavně o v tucích rozpustné vitamíny jako vitamín D. V případě tablety musíte užít i nějaký tuk, aby se vitamín správně vstřebal, v případě vitamínu rozpuštěného v oleji - tedy v kapkách, toto odpadá.
Děkuji za odpověď.

Problematika vstřebávání živin je komplexní problém, protože do procesu zasahuje celá řada faktorů - chemická forma látky, její vazba na látky podporující vstřebávání, kombinace doplňku s jídlem či užívání nalačno, věk uživatele, jeho metabolický profil a zdravotní stav...
Dále je rozdíl, zda simulujete podmínky v laboratoři (in vitro) nebo se snažíte vypozorovat u živých systémů (in vivo) rychlost a úroveň vstřebávání živin ze stravy či suplementů na základě jejich uvolňování do krve.
Obecně platí, že tekuté formy doplňků se vstřebávají rychleji, než tabletové (z důvodu časové náročnosti desintegrace) - tato informace ale neznamená, že se vstřebávají lépe či ve vyšším množství, řeší pouze rychlost.
Tabletové formy suplementů se obecně doporučují užívat v kombinaci s jídlem, kde ve vztahu k obsahu látek rozpustných v tucích je pravděpodobné, že součástí stravy je i určitý podíl tuků, což se pozitivně odrazí i na vstřebávání těchto látek. Na první pohled se tak může zdát, že tekutá forma je výhodnější (zcela určitě je ale rychlejší) - typickým příkladem jsou tekuté formy s kalciferolem. To je ale pouze teoretická informace vycházející z hodnocení situace v podmínkách in vitro.

Témata:  Vstřebatelnost 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi