Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den.
V lekci říkáte, že tekuté formy vitamínů nemají vyšší vstřebatelnost než prášky. Jsou na to nějaké studie? Jde hlavně o v tucích rozpustné vitamíny jako vitamín D. V případě tablety musíte užít i nějaký tuk, aby se vitamín správně vstřebal, v případě vitamínu rozpuštěného v oleji - tedy v kapkách, toto odpadá.
Děkuji za odpověď.
Problematika vstřebávání živin je komplexní problém, protože do procesu zasahuje celá řada faktorů - chemická forma látky, její vazba na látky podporující vstřebávání, kombinace doplňku s jídlem či užívání nalačno, věk uživatele, jeho metabolický profil a zdravotní stav...
Dále je rozdíl, zda simulujete podmínky v laboratoři (in vitro) nebo se snažíte vypozorovat u živých systémů (in vivo) rychlost a úroveň vstřebávání živin ze stravy či suplementů na základě jejich uvolňování do krve.
Obecně platí, že tekuté formy doplňků se vstřebávají rychleji, než tabletové (z důvodu časové náročnosti desintegrace) - tato informace ale neznamená, že se vstřebávají lépe či ve vyšším množství, řeší pouze rychlost.
Tabletové formy suplementů se obecně doporučují užívat v kombinaci s jídlem, kde ve vztahu k obsahu látek rozpustných v tucích je pravděpodobné, že součástí stravy je i určitý podíl tuků, což se pozitivně odrazí i na vstřebávání těchto látek. Na první pohled se tak může zdát, že tekutá forma je výhodnější (zcela určitě je ale rychlejší) - typickým příkladem jsou tekuté formy s kalciferolem. To je ale pouze teoretická informace vycházející z hodnocení situace v podmínkách in vitro.
Témata: Vstřebatelnost
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.