Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
1) Mohl byste mi prosím objasnit, do jaké míry je v běžném životě nutné řešit obsah soli v jídle? Mám na mysli situace, kdy uvaří jídlo někdo z rodiny nebo jdeme do restaurace? V tomto případě nevíme, kolik soli v pokrmu je. Zajímá mě Váš názor na tuto problematiku. Chápu, že je důležité a prakticky i jednoduché si hlídat obsah soli v kupovaných potravinách, ale výše popsané situace jsou problém v reálném životě řešit. Dává tedy smysl např. snažit se omezit (nejlépe nekonzumovat vůbec) potraviny s vysokým množstvím skryté soli a nedosolovat si již hotové jídlo, ale v jiných případech sůl zas tolik neřešit?

2) A ještě mi nějak nejde do hlavy, jak je možné, že doporučená max. denní dávka je 5 g. Je to vůbec pro normální lidi reálné dodržet? I když člověk vyřadí či omezí skrytou sůl v kupovaných potravinách, tak když vidím, kolik soli dávají někteří lidé do pokrmů, tak stejnak tento limit překročíme ne? Kdybych si vařila jen sama, tak to pro mě problém není, protože mi chutnají i neosolené jídla, ale jde mi spíš o to, když jím i jídlo připravené někým jiným...

Obsah soli v jídle je jeden z klíčových faktorů, které by měl každý zodpovědný jedinec ve své stravě řešit, protože přebytek sodíku je zdravotně nebezpečný (zátěž ledvin, lymfatického a srdečně-cévního systému). Řešení situace je v reálném každodenním provozu poměrně jednoduché - v domácích podmínkách je nutné kontrolovat množství soli přidávané při přípravě pokrmů a současně minimalizovat používání potravin s vysokým podílem soli (pečivo, slané sýry, uzeniny, konzervy...), ve veřejném stravování pak především volit pokrmy, jejichž součástí nejsou vysoce průmyslově zprocesované potraviny obsahující vyšší množství sodíku (sýry, trojobaly, uzeniny...). Tyto postupy vedou k omezení příjmu soli, jejíž množství se ne vždy musí dostat pod hranici 5 g za den, což ale nevnímejte jako selhání, protože čísla jsou jen pomůckou, ne směrodatným ukazatelem.
Doporučovaných 5 g soli za den se vztahuje ke zprůměrované dospělé populaci, dodržování výše diskutovaných podmínek vždy vede k situacím, kdy se množství soli v každodenním jídle bude rálně pohybovat kolem této hranice (toto máte možnost sledovat mj. i při tvorbě úkolů na výukové aplikaci ZOF v průběhu studia).

Témata:  Sůl 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi