Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
zajímá mě, jaký máte pohled na lepek a autoimunitní onemocnění. Setkala jsem se mnohokrát s tvrzeními, že onemocnění např. štítné žlázy je spojeno s nesnášenlivostí k lepku.

Lepek nejenom může být, v praxi i bývá příčinou vzniku různých chorob. Není ale úplně šťastné takové situace paušalizovat, vzniká pak dojem, že lepek je příčinou všeho zla, což pak jedince vede k ne úplně ideálním manipulacím se stravou.
Aby mohl ve vztahu ke konzumaci lepku vzniknout zdravotní problém, je třeba naplnit spektrum určitých podmínek (soubor genetických a epigenetických faktorů), které u individuality nejsou predikovatelné. Většina populace je na příjem zdrojů lepku adaptovaná a tato bílkovina jim nezpůsobuje žádné problémy. Zbytek má "smůlu" a je jen otázkou individuality, jaký orgán či systém v těle bude reagovat odklonem od rovnováhy (u poruch funkce štítnice např. víme, že u celiaků častěji vzniká Hashimotova thyreoiditida).
Obecně ale platí, že:
1. Příjem lepku u zdravého jedince by neměl vyvolávat žádné potíže,
2. Je výhodnější preferovat fermentované zdroje lepku (snadněji se tráví a jsou menší zátěží i pro imunitu),
3. Zdravotní komplikace nevyvolává lepek samotný, ale v kombinaci s dalšími složkami ve stravě - i toto je individuální, nejčastěji se ale prezentuje dlouhodobý přebytek cukru, převaha ultrazprocesovaných potravin v jídelníčku a vliv některých aditiv v potravinách. V celkovém součtu jsou tyto faktory natolik velkou zátěží pro imunitní systém, že vedou ke vzniku autoimunitních reakcí.

Témata:  Lepek   Štítná žláza 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi