Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
zajímá mě, jaký máte pohled na lepek a autoimunitní onemocnění. Setkala jsem se mnohokrát s tvrzeními, že onemocnění např. štítné žlázy je spojeno s nesnášenlivostí k lepku.

Lepek nejenom může být, v praxi i bývá příčinou vzniku různých chorob. Není ale úplně šťastné takové situace paušalizovat, vzniká pak dojem, že lepek je příčinou všeho zla, což pak jedince vede k ne úplně ideálním manipulacím se stravou.
Aby mohl ve vztahu ke konzumaci lepku vzniknout zdravotní problém, je třeba naplnit spektrum určitých podmínek (soubor genetických a epigenetických faktorů), které u individuality nejsou predikovatelné. Většina populace je na příjem zdrojů lepku adaptovaná a tato bílkovina jim nezpůsobuje žádné problémy. Zbytek má "smůlu" a je jen otázkou individuality, jaký orgán či systém v těle bude reagovat odklonem od rovnováhy (u poruch funkce štítnice např. víme, že u celiaků častěji vzniká Hashimotova thyreoiditida).
Obecně ale platí, že:
1. Příjem lepku u zdravého jedince by neměl vyvolávat žádné potíže,
2. Je výhodnější preferovat fermentované zdroje lepku (snadněji se tráví a jsou menší zátěží i pro imunitu),
3. Zdravotní komplikace nevyvolává lepek samotný, ale v kombinaci s dalšími složkami ve stravě - i toto je individuální, nejčastěji se ale prezentuje dlouhodobý přebytek cukru, převaha ultrazprocesovaných potravin v jídelníčku a vliv některých aditiv v potravinách. V celkovém součtu jsou tyto faktory natolik velkou zátěží pro imunitní systém, že vedou ke vzniku autoimunitních reakcí.

Témata:  Lepek   Štítná žláza 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi