Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, pane Jelínku,
píšete, že dysfunkce štítné žlázy může ženám znesnadnit redukci tuku. Jak to funguje? Platí to i u dlouhodobě léčených a stabilizovaných žen? Osobně se léčím se štítnou žlázou už 20 let a vždy jsem měla opačný problém a to cokoli nabrat. Mohl byste trošku nastínit rámcově, jak se s takovými klienty pracuje?
Děkuji moc za odpověď, krásný den.

Šítná žláza produkuje hormony, které zásadním způsobem ovlivňují chování metabolismu. Zjednodušeně řečeno ve vztahu k tělesné hmotnosti buď zrychlují metabolismus, což vede k úbytku tukových zásob, nebo naopak metabolické pochody zpomalují, takže dochází k ukládání energie do tukových rezerv. Záleží tedy na tom, jaká dysfunkce je diagnostikována (hyperfunkce vs. hypofunkce). Štítná žláza reaguje na kvalitu stravy, i když samozřejmě v medicínském slova smyslu nemá léčivý vliv. V situaci hypofunkce je možné pomocí úprav jídelníčku funkci tohoto orgánu v jeho aktivitě (= produkci některých hormonálních látek) podpořit. Toto má omezený dopad, i přesto ale má smysl se o to snažit. Obnáší to:
- zvýšení příjmu jódu, selenu a zinku,
- snížení příjmu cukrů,
- mírné zvýšení podílu bílkovin,
- snížení příjmu tuků na minimum.
Počítejte s tím, že při medikaci bude dopad stravy o to menší, protože štítná žláza je řízena hormonální substitucí.

Témata:  Štítná žláza 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi