Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
velmi mne zaujala informace o přeměně škrobů v bramborách a rýži po jejich vychladnutí na rezistentní formu. Ve vztahu k podpůrné "léčbě" kvasinkové infekce, kdy se doporučuje v jídle omezit cukry a škroby, jsou mezi nevhodnými potravinami často uváděny brambory a bílá rýže. Je tedy možné je v jídelníčku ponechat, pokud budou konzumovány za studena? Nebo je k jejich vyřazování v rámci stravovacích doporučení u kvasinkových infekcí jiný důvod?
Předem děkuji za odpověď.

Na toto neexistuje jednoznačná odpověď, protože ve jmenovaných potravinách se nenachází jen retrográdní škrob. Pokud by nastala situce, kdy budete jíst přílohy studené, zajistíte tak, že se větší podíl nestráveného balastu v podobě škrobů dostane až do tlustého střeva k probiotickým bakteriím, takže určitá výhoda tady je. Nemalá část složek se ale přád bude štěpit v tenkém střevě, což není pro kvasinkovou léčbu úplně výhodné. Toto ale nevnímejte jako doporučení se tomuto postupu vyhýbat - ve výživě nic neplatí na 100 %, nejlepší cesta k poznání vede přes vlastní zkušenost, osobně bych se takového experimentu nebál.

Témata:  Hubnutí   Škroby 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi