Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
mohl byste mi shrnout nějaký doporučený postup, pokud chce mít zdravý člověk dostatek omega 3? Trochu se v tom ztrácím...jednou píšete, že z ALA si člověk v těle vyrobí pouze malé množství EPA a DHA, ale pak zase odpovídáte, že se vegani nemusí bát, že příjmem dostatečného množství ALA pokryjí i EPA a DHA...
Všude se prezentuje, že je potřeba zařadit ryby do stravy - na druhou stranu Vy zmiňujete kvalitu ryb atd. - na jedné straně stojí nevýhoda ryby přímo z lovu co se týče znečištění moří, na druhou stranu co se týče chovu ryb, tak se nabízí otázka krmení antibiotiky atd. - jakou rybu tedy v běžném životě kupovat?
Z toho všeho my tedy nejlépe vychází brát kvalitní doplňky s omega 3 - zde ale zase obecně tvrdíte, že je lepší dostat do těla dané látky skrz stravu než je suplementovat...
Mohl byste mi prosím tedy dát nějaký ucelenější návod do reálné praxe?
Z ALA si lidský organismus vytváří menší množství EPA a DHA, konverzní poměr ale není pevně daný - u populace se smíšenou stravou je relativně nízký (kolem 3-5 %, u žen ale vyšší než u mužů), s rostoucím podílem rostlinné stravy v jídelníčku roste schopnost metabolismu produkci EPA a DHA zvyšovat (vegané mají nejvyšší). S ohledem na podmínky jsme schopni dosáhnout v podstatě i optimálního množství těchto pro tělo klíčových O3, což je v pořádku v situacích, kdy současně kontrolujeme i podíl O6 ve stravě.
Ryby jsou sice nejvýznamnějším zdrojem O3, ale také současně nejvíce rizikovým z důvodu obsahu xenobiotik, navíc většinu z nich konzumujeme tepelně zpracované, kde vyšší teploty ničí strukturu vysoce termolabilních O3. Z toho logicky vyplývá, že optimální cestou je podpůrná suplementace, u které je nejdůležitější řešit kvalitu obsažených mastných kyselin a vazbu na dostatečně silné antioxidačně působící látky, které zajišťují stabilitu EPA a DHA.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.