Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den.
Rád bych se zeptal jaké máte vlastní, popřípadě od žáků či klientů, zkušenosti s přechodem na přerušované půsty, či možné překážky, které museli překonat? Zdali pak se u nich, Vás, zpočátku a na jak dlouho projevovali i nějaké negativní pocity nebo reakce organismu na změnu a samozřejmě tak i ty pozitivní ohlasy. Sám to právě zkouším, první týden. Dopoledne cítím trochu únavu, snažím se každé ráno i meditovat, dopoledne hodně piji cca 2l vody. Rovněž se snažím si nastavit skladbu vysokosacharidového jídelníčku, aby byla co nejvyváženější. Přechod z 5 jídel denně na 3. Není to jenom o tom to zvládnou tzv. papírově - tedy v jídelníčku, ale i prakticky a opravdu zkouším i kombinace jídel. Nejde mi vždy udržet střední GN v porci. Celkově za den je ale GN nízká až střední.
Děkuji.

Každou změnu způsobu stravování provází reakce organismu. S ohledem na metabolický profil jedince a rozsah změn jsou tyto projevy buď výraznější (dyskomfortní), nebo je naopak individualita zvládá bez větších potíží. U IF je nejčastější výzvou zvládání protestů trávicího traktu, který se z pozice dlouhodobého zvyku dožaduje přísunu stravy i v dopoledních hodinách (projevuje se to i na výkyvech hladiny krevního cukru se všemi následky). Je třeba si uvědomit, že toto jsou přirozené, tedy normální projevy, kterým se nevyhnete. Jen jejich rozsah a tedy i pocitové vnímání se u každého člověka liší. Organismus disponuje adaptačními mechanismy, je schopen se tak přizpůsobit širokému spektru různých situací. I tady ale platí pravidlo individuality, tzn. každý jedinec reaguje odlišným způsobem a proces přizpůsobování je různě dlouhý - někdo přejde na systém IF okamžitě a bez trápení, jiní zase musí zvládat řadu typických projevů, které mohou přetrvávat i několik týdnů.

Témata:  Hubnutí   Přerušované půsty 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi