Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Pokud dítěti (4roky) dávám denně lněný olej a na smažení (lívance, palačinky) použivam rafinovaný řepkový olej, je to tak dostačující? Ptám se z toho důvodu, že je na trhu nepřeberné množství druhů olejů ale nejbohatší na omega 3 je lněný olej. Pokud tedy budu střídat s jiným olejem, pak zastoupení omega 3 nebude tak vysoké, má tedy smysl střídat tento olej nebo mohu lněný dávat stále?
Předem děkuji za odpověď

Pro vyšší teplotní úpravy používejte vždy oleje k tomu určené - tzn. s převahou nasycených nebo mononenasycených tuků (olivový, řepkový...), vždy filtrovaných, protože nefiltrované obsahují částice, které se přepalují při relativně nízkých teplotách.
Řešíte-li zdroje omega-3 tuků, tak nejvýhodnější z rostlinných zástupců jsou konopný, chia a lněný. Počítejte ale s tím, že tyto obsahují omega-3 kyselinu alfa linolenovou, kterou je nucen náš metabolismus přeměnit na kyselinu dokosahexaenovou (DHA), tato konverze je poměrně nízká (cca 3-5 %, u veganů až násobně více). Je tak výhodné zařazovat i živočišné zdroje, které zajistí větší efektivitu v tomto směru a vy se tak nebudete zbytečně "trápit" s potenciálním nedostatkem o-3 přijímaných z rostlinných zdrojů.

Témata:  Omega-3   Lněný olej 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi