Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
co v případě, že je střevo hodně poškozené dlouholetým užíváním antibiotik, je narušená mikrobiota, hormonální rovnováha....je prostředek, doplněk stravy nebo potravina, které fungují rychle a dostanou nas na úroveň, kde je možné konzumovat kvašené potraviny?
Jsou masokostní vývary něco, co lze konzumovat každý den?
Jak zajistit, aby nedocházelo ve střevě ke zpětnému vstřebávaní hormonů?

K těmto situacím je třeba přistupovat koncepčně. Je-li rovnováha fungování jakéhokoli systému v těle posunuta mimo svoji zónu optimálního fungování a současně jsou-li známy potenciální příčiny, je nutné se rozhodnout, zda k řešení použijete:
A) "Zkratku" v podobě vhodného léku (který ale ve výsledku neléčí, jen potlačuje symptomy),
B) S notnou dávkou trpělivosti po odstranění příčin upravíte svůj životní režim (strava, pohyb, korekce stresu...) a budete čekat, než se organismus na novou situaci adaptuje.
Obecně platí, že u řešení zdravotních dysbalancí zkratky nefungují, na stranu druhou je ale možné proces zefektivnit individualizací přístupu včetně použití vhodných suplementů. V situaci, kterou popisujete, se v dnešní době používají některá probiotika (jejich výběr je určen buď na základě správně stanovené diagnózy, nebo je výsledkem analýzy střevní mikrobioty). Kvašené potraviny se zařazují s velkou opatrností, nejčastěji na základě reakcí organismu na postupné změny, které ve stravování realizujete.
Masokostní vývary se jeví v těchto situacích jako jedny z nejvýhodnějších potravin, má svůj smysl s nimi systematicky pracovat, a to i na denní bázi.
Sliznice střeva má poměrně dobrou schopnost regenerace, potřebuje k tomu ale správné podmínky a dostatek času, nezřídka se jedná o delší měsíce "experimentování" s úpravami jídelníčku. Máte-li "štěstí" a nedojde k zjizvení tkáně, je šance na úplnou obnovu kontinuity sliznice a uvedení stavu do původní rovnováhy, což se projeví mj. i na hormonální regulaci.

Témata:  Hubnutí   Mikrobiota 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi