Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, pane Jelínku,
zaujalo mě tvrzení o přidávaných barvivech ( např. Rhodaminu ) do koření jako kurkuma, chilli atd. Existuje nějaký způsob jak zjistit, zda konkrétní kupované koření tohle barvivo obsahuje ? Je to nějak vůbec dohledatelné ? Jedná se o moje vcelku dost používané koření a představa, že společně s ním do svého těla dávám škodlivá barviva mě děsí :-).
Děkuji.

Informace o složení výrobku musí každý výrobce/prodejce potraviny jasně deklarovat, platí to i pro nebalené produkty. Legislativa v EU je v tomto směru nekompromisní a prohřešky umí řešit poměrně efektivně. V případě některých nepovolených barviv, kam patří i Rhodamin, se na volném trhu musí jednat o náhodu, aby se vám takový produkt dostal do rukou - i kdyby taková situace nastala, s největší pravděpodobností to nezjistíte, protože výrobce z pozice páchaného podvodu nebude tuto informaci uvádět na etiketě.

Témata:  Koření 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi