Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, pane Jelínek,
ráda bych se zeptala, co se týče kaseinu a jeho možném vyvolání autoimunitních poruch...Mám autoimunitní poruchu štítné žlázy, myslíte že v mém případě, když už takovou poruchu mám, by bylo nejlepší kasein úplně vyřadit?
Děkuji za odpověd. Hezký den

Autoimunitní poruchy jsou v praxi komplikovaným problémem, u kterého je při snaze o jejich řešení třeba hledat příčinu (spouštěč). Imunitní systém se může "zbláznit" z celé řady důvodů, v posledních letech se stále častěji hovoří o syndromu zvýšené propustnosti střev, kdy se nestrávené (nerozštěpené) molekuly bílkovin (velmi často mezi ně patří i kasein) dostanou do krevního oběhu a kromě běžných alergických reakcí mohou být i příčinou vzniku autoimunitních poruch včetně štítné žlázy (Hashimotova thyroiditida). Určitě ničemu neublížíte, když zdroje kaseinu vynecháte, resp. je nahradíte jinými (ve stravě vždy sledujte příjem bílkovin, který by neměl klesnout pod 10-15 % z celkového příjmu energie).
Existují i studie naznačující vztah schopnosti laktózy snižovat vstřebávání léků užívaných při poruchách funkce štítné žlázy, kdy po vysazení mléčných produktů ze stravy dojde k mnohem lepším reakcím organismu na podávanou medikaci.

Témata:  Hubnutí   Kasein 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi