Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli uvedené negativní účinky kaseinu z kravského mléka (A1) platí i pro kasein A2 např. z buvolího mléka. Přestala jsem jíst mléčné výrobky kvůli problému s akné a zajímalo by mě, jestli má smysl zkoušet jiná mléka typu A2 nebo radši mléčné výrobky do stravy zpět nezařazovat.
Děkuji

Tato problematika ve vztahu k finálnímu rozhodnutí není ve vědecké sféře stále ještě jednomyslně vyřešena, argumentuje se nedostatečným množstvím provedených studií. Na stranu druhou se v některých zemích (Nový Zéland, Austrálie, Čína...) začíná přímo v obchodní síti preferovat varianta A2 mléka právě z důvodu přesvědčení, že se jeho konzumace nespolupodílí na vzniku celé řady poměrně závažných zdravotních potíží.
Zjednodušeně vysvětleno se má situace následovně:
Kasein se dělí na 4 základní frakce, jednou z nich je beta-kasein. Ten lze dělit na dalších 12 druhů, nejdůležitější jsou zástupci A1 a A2. Výzkumy uvádí, že původně v kravském mléku nebyla přítomná varianta A1, která vznikla přirozenou mutací před přibližně 8 000 lety. Základní rozdíl mezi variantou A1 a A2 spočívá v aminokyselinovém zastoupení - na určité pozici v aminokyselinovém řetězci se u A1 nachází prolin, u A2 histidin, díky čemuž se obě varianty tráví různě (druh a pořadí jednotlivých aminokyselin v bílkovinném řetězci odpovídají za jednotlivé vlastnosti bílkovin). Zjistilo se, že u varianty A1 vzniká štěpením opiát beta-casomorphin-7 (BCM7), kterému se přisuzuje negativní vliv na zdraví (nejčastěji u chronických potíží) - sleduje se vliv na neurologické problémy (včetně autismu), trávicích a zažívacích komplikací (mj. i větší výskyt průjmů, což skrze ovlivnění funkce střevní mikrobioty může mít i vliv na tvorbu akné, kterou citujete), vznik myelomů a některých srdečně-cévních potíží.
Protože ale zatím neexistuje dostatek seriózních závěrů, není možné tvrdit, že většina problémů je způsobena konzumací A1 variant, potažmo s tím souvisí i váš problém. Pokud ale máte chuť experimentovat a zajistíte zdroje A2 variant beta-kaseinu (kozí, ovčí, buvolí, velbloudí, oslí a mateřské mléko, případně mléka od plemen skotu pocházejícího z Asie nebo z Afriky), tak se určitě tímto směrem vydejte. Obecně platí, že pořád budete mít ještě možnost se jakýmkoli živočišným produktům vyhnout definitivně.

Témata:  Kasein 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi