Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli uvedené negativní účinky kaseinu z kravského mléka (A1) platí i pro kasein A2 např. z buvolího mléka. Přestala jsem jíst mléčné výrobky kvůli problému s akné a zajímalo by mě, jestli má smysl zkoušet jiná mléka typu A2 nebo radši mléčné výrobky do stravy zpět nezařazovat.
Děkuji

Tato problematika ve vztahu k finálnímu rozhodnutí není ve vědecké sféře stále ještě jednomyslně vyřešena, argumentuje se nedostatečným množstvím provedených studií. Na stranu druhou se v některých zemích (Nový Zéland, Austrálie, Čína...) začíná přímo v obchodní síti preferovat varianta A2 mléka právě z důvodu přesvědčení, že se jeho konzumace nespolupodílí na vzniku celé řady poměrně závažných zdravotních potíží.
Zjednodušeně vysvětleno se má situace následovně:
Kasein se dělí na 4 základní frakce, jednou z nich je beta-kasein. Ten lze dělit na dalších 12 druhů, nejdůležitější jsou zástupci A1 a A2. Výzkumy uvádí, že původně v kravském mléku nebyla přítomná varianta A1, která vznikla přirozenou mutací před přibližně 8 000 lety. Základní rozdíl mezi variantou A1 a A2 spočívá v aminokyselinovém zastoupení - na určité pozici v aminokyselinovém řetězci se u A1 nachází prolin, u A2 histidin, díky čemuž se obě varianty tráví různě (druh a pořadí jednotlivých aminokyselin v bílkovinném řetězci odpovídají za jednotlivé vlastnosti bílkovin). Zjistilo se, že u varianty A1 vzniká štěpením opiát beta-casomorphin-7 (BCM7), kterému se přisuzuje negativní vliv na zdraví (nejčastěji u chronických potíží) - sleduje se vliv na neurologické problémy (včetně autismu), trávicích a zažívacích komplikací (mj. i větší výskyt průjmů, což skrze ovlivnění funkce střevní mikrobioty může mít i vliv na tvorbu akné, kterou citujete), vznik myelomů a některých srdečně-cévních potíží.
Protože ale zatím neexistuje dostatek seriózních závěrů, není možné tvrdit, že většina problémů je způsobena konzumací A1 variant, potažmo s tím souvisí i váš problém. Pokud ale máte chuť experimentovat a zajistíte zdroje A2 variant beta-kaseinu (kozí, ovčí, buvolí, velbloudí, oslí a mateřské mléko, případně mléka od plemen skotu pocházejícího z Asie nebo z Afriky), tak se určitě tímto směrem vydejte. Obecně platí, že pořád budete mít ještě možnost se jakýmkoli živočišným produktům vyhnout definitivně.

Témata:  Kasein 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi