Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý večer,
ráda bych se zeptala na Váš názor ke kombinaci ovoce s mléčným produktem, například jogurtem. To bývá často prezentováno jako vhodná snídaně/svačina (doplněná např. o vločky a ořechy). Mléčné výrobky by se ale se zdroji cukru kombinovat spíše neměly, je to tak? A pokud není tato kombinace výhodná, kam byste ovoce doporučil zařadit? (Někde jsem četla, že je nejvhodnější sníst ovoce samostatně, ale to se mi jeví jako nesmysl – vysoký GI, špatný poměr makroživin,...).
Děkuji moc za odpověď.

Tato kombinace není problematická do okamžiku, kdy u dané individuality začne dělat jakékoli "problémy". Obecně platí, že zdravý jedinec takovou směs stráví bez jakýchkoli komplikací, je proto zbytečné se v jídelníčku omezovat jen kvůli tomu, že jednotlivé složky se budou trávit trochu lépe, když je budete jíst odděleně.
V situacích, kdy člověk trpí trávicími potížemi (dyspepsie, záněty...), je naopak výhodné trochu přemýšlet a preventivně se některým kombinacím vyhýbat, což může (ale nemusí) platit i o mléčných výrobcích s ovocem.

Témata:  Mléčné výrobky   Ovoce   Jogurt 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi