Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
vzhledem k eliminaci antinutričních látek v potravinách je výhodnější jejich důkladná tepelná úprava - i zeleniny, ale domnívám se, že tím i snížím množství nerozpustné vlákniny a vychází mi, že nejsem schopna dodržet poměr rozpustné a nerozpustné 1:3. Co je pro tělo důležitější? Snižovat antinutriční látky nebo dodržovat poměr rozpustné a nerozpustné vlákniny? Nebo jak lze zajistit oboje? I když jím dostatek ovoce a zeleniny v syrové formě a vlákniny mám ve stravě celkově spíš přebytek, celkově mi dělá problém zajistit správný poměr nerozpustné vlákniny k rozpustné, v případě, že budu zeleninu více tepelně upravovat, bude to ještě horší.
Děkuji za odpověď.

Běžně používanými tepelnými úpravami zeleniny neovlivníte množství rozpustné vlákniny, poměry tak zůstanou zachovány. Ve vztahu k vláknině jsou tepelné úpravy naopak vhodné, protože změní strukturu nerozpustných frakcí a trávicí trakt nebude tolik zatěžován. Každá rostlina obsahuje obě skupiny, tedy rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, vždy v odlišných poměrech. Na této úrovni je není možné oddělovat, je proto důležité respektovat faktor pestrosti ve výběru potravin a zdroje vlákniny kombinovat tak, aby se výsledek co nejvíce blížil pomyslnému optimu.

Témata:  Hubnutí   Vláknina 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi