Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
většina adaptogenů by neměla být užívána déle než půl roku. Jak dlouhá by měla být přestávka od dalšího užívání či cylku téhož nebo jiného adaptogenu? Mohou se tyto byliny svobodně kombinovat? Je nějaké doporučené množství nebo kombinace adaptogenů, které můžeme doporučit v „jednom půlročním cyklu”? Existují kombinace které se nedoporučují?
Předem děkuji za odpověď.

Nastavení cyklů je silně individuální záležitost, vždy souvisí primárně s potřebami (= účelem užívání) jedince. Obecně platí, že po časově delší fázi příjmu by měla nastat kratší přestávka, a to řádově v týdnech.
Kombinace různých adaptogenů by měla podléhat určitým pravidlům - minimálně je vhodné se vyvarovat souběžnému příjmu několika typicky stimulačních adaptogenních bylin z důvodu možného rizika předávkování, které má podobné projevy, jako např. kofein (malou výjimkou jsou tady krátkodobé snahy o maximalizaci stimulace u sportovců před výkonem) - jedná se především o macu a rozchodnici, případně sibiřský ženšen.
Každá adaptogenní bylina obsahuje látky, které ovlivňují metabolismus specifickým způsobem a směrem. Při hledání vhodných kombinací je potřeba tento fakt zohlednit a neužívat současně byliny s protichůdným účinkem - např. klanoprašku, která má harmonizační vliv na nervový systém (v některých zemích se používá jako součást léčby depresí) a rozchodnici, která naopak funkci nervové soustavy stimuluje.

Témata:  Hubnutí   Adaptogeny 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi