Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
Už jsem začínala jásat, že mám konečně mezi celiakií a alergií na lepek jasno. Dnešní lekce mi to opět trochu zamotala. O Alergii jsme si řekli, že je podmíněna imunitními reakcemi a intolerance je způsobena metabolickou poruchou (nejčastěji deficitem enzymů). Je tedy celiakie = potravinová intolerance, i když na rozdíl od ostatních potravinových intolerancí se na jejím vzniku podílí imunitní systém?
Dále jsem se chtěla zeptat, jestli je celiakie opravdu nevyléčitelným onemocněním? Jako dítě jsem měla diagnostikovanou celiakii, ale v dnešní době (a to asi už od 10 let věku) nemám s lepkem žádný problém. Jednalo se tedy o chybně stanovenou diagnózu?
Děkuji.

Celiakie je geneticky podmíněná porucha slizniční imunity, která abnormálně reaguje na lepek a prolaminy. Jedná se o nesnášenlivost (= metabolickou poruchu), do které je zapojena imunita. Moderní medicína ji definuje jako nevyléčitelnou, tedy celoživotní chorobu. V praxi jsem byl svědkem několika situací, kdy se postižený této diagnózy zbavil, a to v situacích, kdy diagnóza byla provedena standardním (komplexním) způsobem (= s malou pravděpodobostí diagnostického omylu). Nejsem ale schopen svědomitě říct, zda se jednalo o statisticky bezvýznamnou výjimku či zásah ze strany homeostatických samoozdravných systémů v těle. Tyto případy bývají běžně medicínou zařazeny do šuplíku s označením "spontánní remise"...

Témata:  Celiakie   Lepek   Potravinová intolerance   Imunitní systém 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi