Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, pane Jelínku,
jak je to s lepkem u zdravých lidí (ne-celiaků), měli by i oni raději volit bezlepkové obilniny (potraviny) a nebo je lepek z nějakého důvodu pro pestrý jídelníček důležitý?
Děkuji.

Každá složka v potravinách má svůj význam, platí to i o lepku. Lidský trávicí trakt včetně imunitního systému jsou na příjem určitého množství lepku za několik tisíc let jeho konzumace poměrně dobře adaptováni, u zdravého jedince je tak vcelku zbytečné přecházet na bezlepkové stravování - pokud je množství lepku v celodenní stravě "přiměřené", nic zásadního takovou změnou stravování nezískáme. Jiná situace je v případech, kdy je množství lepku příliš vysoké, což je v praxi poměrně běžné. Neexistuje žádné oficiální doporučení na četnost konzumace zdrojů lepku či přímo tzv. "doporučené denní dávky", v rámci snahy o zajištění či udržení rovnováhy je ale vhodné kombinovat lepkové i bezlepkové obiloviny, výsledkem bude snížení celkového podílu lepku a současně posílení pestrosti stravování.

Témata:  Hubnutí   Lepek   Bezlepkové obilniny 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi