Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
napadla mě taková spekulace, pokud jsou omega 3 termolabilní a jsou obsaženy třeba ve lněném semínku a posypu jím chléb, který upeču při vysoké teplotě nebo rozemelu a zahustím s ním třeba placky, dojde také k přeměně na trans formu jako kdybych na tomto oleji třeba smažila?
Děkuji
Uvažujete správným směrem. Pokud bude teplota příliš vysoká ve smyslu překročení kouřového bodu obsažených O3 - což se u pečení pečiva může stát - dojde k přepálení těchto forem tuků se všemi následky v podobě strukturálních změn O3.
Témata: Omega-3 Omega-3 Lněné semínko Chléb
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.