Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
možná trochu laická otázka, ale vysvětlili byste prosím pojmy: triglyceridy, triacylglyceroly? Který z těchto pojmů je z hlediska spisovnosti správný? Který z parametrů je v praxi (i z hlediska zdraví) nejdůležitější při běžném vyšetření cholesterolu (HDL, LDL) a tuků v krvi? Co pro mě tyto údaje vypovídají?
Děkuji
Tryglyceridy a triacylglyceroly jsou synonyma, běžně se používají v literatuře oba pojmy. Jsou hlavní složkou tuků, jsou složeny z glycerolu a třech molekul mastných kyselin, organismus z nich procesem lipolýzy odděluje mastné kyseliny, které se následně metabolizují. V praxi ve vztahu k výživě by vás vždy měly zajímat (kromě triglyceridů) parametry celkového množství cholesterolu včetně HDL i LDL frakcí, ze kterých se počítá tzv. aterogenní index. To je hodnota, která ukazuje na riziko vzniku aterosklerotických pochodů, je tak vztažena k srdečně-cévním chorobám (platí to i pro zvýšené hodnoty triglyceridů v krvi).
Témata: Hubnutí Triglyceridy Cholesterol
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.