Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, mám dotaz k (ne)vhodným potravinám. Ve výčtu prozánětlivých potravin jsou i kvasnice, ale kváskový chléb máte v povolených potravinách. A také si nejsem jistá, jak je to s mléčnými výrobky. Doporučujete fermentované potraviny, ale s výjimkou těch obsahujících laktózu (protože těmito cukry se Candida živí). V otázce, zda je "nevhodnou potravinou rohlík, vývar nebo bílý jogurt" jsem tedy zvolila jogurt (laktóza) a rohlík (správná odpověď) jsem považovala za vhodný, jelikož není uvedeno, že by byl ze zakázané bílé mouky. Považovala jsem ho tedy např. za sojový, grahamový, pohankový apod.
Obecně u podobných testových otázek si občas nejsem jistá správnou odpovědí, pokud možnosti nejsou dostatečně specifické (viz rohlík) a zamýšlím se nad tím do hloubky.

Systém klasifikace pro/proti-zánětlivých potravin není jednotný. V podstatě ani nemůže, protože se zohledňuje celá řada charakteristik - kalkuluje se nejen s jejich nutričním složením a obsahem nežádoucích látek, ale i způsobem zpracování včetně finálních kulinářských úprav. U prozánětlivě působících potravin musí být výsledkem stav, kdy jejich konzumace vyvolává v těle pochody vedoucí ke vzniku zánětlivých reakcí, u jejich protizánětlivých protějšků naopak situace, kdy jsou zánětlivé procesy v těle potlačovány. Z odborného hlediska se jedná o ne úplně dobře průkaznou metodiku, proto na tomto poli neexistuje žádný unifikovaný seznam potravin.
V případě rozdílu mezi kvasnicemi a kváskem se uvažuje tak, že kvásek z důvodu podstatně širšího spektra zastoupených probioticky působících druhů mikroorganismů stojí za produkcí většího množství mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), které mají schopnost zamezovat rozvoji patogenů ve střevech (ve srovnání s monokulturními kvasnicemi).
Jogurty obsahují probiotické mikroorganismy. Považujte je proto za vhodnou potravinu, podmínkou je absence zdroje přidaných cukrů a aditiv. Rohlíky se standardně vyrábí z mouky a kvasnic, proto jsou v seznamu uvedených potravin považovány za nevhodné = prozánětlivé.
Testové otázky jsou záměrně koncipovány tak, aby Vás nutily přemýšlet, je to edukativní záměr. Výživa je specifická tím, že zdaleka ne vždy disponuje pevnými pravidly. Nutnost přemýšlet o jednotlivých situacích je tak součástí nutriční gramotnosti, kterou v průběhu studia postupně rozvíjíte.

Témata:  Hubnutí   Mléčné výrobky 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi