Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, mám dotaz k (ne)vhodným potravinám. Ve výčtu prozánětlivých potravin jsou i kvasnice, ale kváskový chléb máte v povolených potravinách. A také si nejsem jistá, jak je to s mléčnými výrobky. Doporučujete fermentované potraviny, ale s výjimkou těch obsahujících laktózu (protože těmito cukry se Candida živí). V otázce, zda je "nevhodnou potravinou rohlík, vývar nebo bílý jogurt" jsem tedy zvolila jogurt (laktóza) a rohlík (správná odpověď) jsem považovala za vhodný, jelikož není uvedeno, že by byl ze zakázané bílé mouky. Považovala jsem ho tedy např. za sojový, grahamový, pohankový apod.
Obecně u podobných testových otázek si občas nejsem jistá správnou odpovědí, pokud možnosti nejsou dostatečně specifické (viz rohlík) a zamýšlím se nad tím do hloubky.

Systém klasifikace pro/proti-zánětlivých potravin není jednotný. V podstatě ani nemůže, protože se zohledňuje celá řada charakteristik - kalkuluje se nejen s jejich nutričním složením a obsahem nežádoucích látek, ale i způsobem zpracování včetně finálních kulinářských úprav. U prozánětlivě působících potravin musí být výsledkem stav, kdy jejich konzumace vyvolává v těle pochody vedoucí ke vzniku zánětlivých reakcí, u jejich protizánětlivých protějšků naopak situace, kdy jsou zánětlivé procesy v těle potlačovány. Z odborného hlediska se jedná o ne úplně dobře průkaznou metodiku, proto na tomto poli neexistuje žádný unifikovaný seznam potravin.
V případě rozdílu mezi kvasnicemi a kváskem se uvažuje tak, že kvásek z důvodu podstatně širšího spektra zastoupených probioticky působících druhů mikroorganismů stojí za produkcí většího množství mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), které mají schopnost zamezovat rozvoji patogenů ve střevech (ve srovnání s monokulturními kvasnicemi).
Jogurty obsahují probiotické mikroorganismy. Považujte je proto za vhodnou potravinu, podmínkou je absence zdroje přidaných cukrů a aditiv. Rohlíky se standardně vyrábí z mouky a kvasnic, proto jsou v seznamu uvedených potravin považovány za nevhodné = prozánětlivé.
Testové otázky jsou záměrně koncipovány tak, aby Vás nutily přemýšlet, je to edukativní záměr. Výživa je specifická tím, že zdaleka ne vždy disponuje pevnými pravidly. Nutnost přemýšlet o jednotlivých situacích je tak součástí nutriční gramotnosti, kterou v průběhu studia postupně rozvíjíte.

Témata:  Hubnutí   Mléčné výrobky 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi