Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobry den,
chtela bych se zeptat o vhodnosti konzumace mlecnych vyrobku jako zdroje vapniku. Zejmena veganske nebo i paleo weby uvadeji, ze zeme s vyssi konzumaci mlecnych vyrobku vice trpi osteoporozou. Je to informace vytrzena z kontextu nebo jaka je tedy pricina vyssiho vyskytu teto nemoci?
Dekuji

Mléčné výrobky považujte za nejvýhodnější zdroj vápníku - to znamená, že tyto produkty obsahují vápníku relativně velké množství a současně se tento prvek poměrně dobře vstřebává. To samo o sobě ale neznamená, že jsou spásou při potlačování vzniku či projevů odvápňování kostí. Pro optimální metabolismus vápníku je v těle důležité zajistit adekvátní podíl hořčíku, který je jeho antagonistou. Dále má zásadní vliv vit. D3 (kalciferol), funkce štítné žlázy (produkuje hormon kalcitonin), dostatečný příjem bílkovin a aktivita střevní mikrobioty (produkuje vitamín K2, který řídí vstřebávání vápníku). Pokud se jakýkoli z těchto faktorů odkloní od rovnováhy, komplikuje se i metabolismus vápníku. Vztahovat proto vyšší výskyt osteoporózy ke konzumaci mléčných produktů je velmi nešťastné a ze strany zastánců některých alternativních stravovacích režimů účelové.

Témata:  Hubnutí   Mléčné výrobky   Osteoporóza 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi