Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat jak moc se máčením sníží obsah minerálních látek např. z mandlí? Neboť to je vlastně princip výroby mandl.mléka, že se všechny cenné látky vymáčí do vody, tj mléka. Děkuji

Mandle jsou jedním z nejbohatších zdrojů fytátů. Tyto antinutriční látky jsou poměrně termostabilní a mají schopnost vázat některé minerály do obtížně rozložitelných komplexů. Namáčením mandlí se tedy příliš mnoho minerálů do vody neuvolní, totéž platí i pro tepelnou úpravu (v obou případech se jedná o jednotky procent, které jsou těmito procesy uvolněny). Mnohem účinnější je fermentace, klíčení (toto se u mandlí nepoužívá), případně kombinace delší tepelné úpravy při vyšším tlaku. U výroby mandlového mléka je tak potřeba rozlišovat komerčně vyráběné produkty a mléka vyráběná v domácích podmínkách, kde se výrazně liší výsledný obsah všech živin. V případe domácí výroby je vhodné mandle loupat, následně namáčet, tepelně upravit, rozmixovat a zcedit - to vše s cílem snížit podíl fytátů a současně zajistit co největší podíl makro i mikroživin.

Témata:  Hubnutí   Minerální látky 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi