Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat jak moc se máčením sníží obsah minerálních látek např. z mandlí? Neboť to je vlastně princip výroby mandl.mléka, že se všechny cenné látky vymáčí do vody, tj mléka. Děkuji

Mandle jsou jedním z nejbohatších zdrojů fytátů. Tyto antinutriční látky jsou poměrně termostabilní a mají schopnost vázat některé minerály do obtížně rozložitelných komplexů. Namáčením mandlí se tedy příliš mnoho minerálů do vody neuvolní, totéž platí i pro tepelnou úpravu (v obou případech se jedná o jednotky procent, které jsou těmito procesy uvolněny). Mnohem účinnější je fermentace, klíčení (toto se u mandlí nepoužívá), případně kombinace delší tepelné úpravy při vyšším tlaku. U výroby mandlového mléka je tak potřeba rozlišovat komerčně vyráběné produkty a mléka vyráběná v domácích podmínkách, kde se výrazně liší výsledný obsah všech živin. V případe domácí výroby je vhodné mandle loupat, následně namáčet, tepelně upravit, rozmixovat a zcedit - to vše s cílem snížit podíl fytátů a současně zajistit co největší podíl makro i mikroživin.

Témata:  Hubnutí   Minerální látky 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi