Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den přeji,
od doby, kdy jsem na mateřské, mě trápí kvalita potravin, které se nacházejí v obchodních řetězcích. Velmi často se mi při nakupování ovoce a zeleniny otevírá stále stejná otázka. Je lepší vybrat si produkt z naší země, i když není označeno jako Bio a tudíž je chemicky ošetřováno v ledajaké fázi růstu (bez šance zjistit) nebo koupit Bio pocházející z např. Španělska/Peru/Rakouska aj.?
Další moje otázka navazuje na první. Dá se vůbec věřit Bio označení na ovoci a zelenině?
Děkuji

Značce Bio věřit můžete, ve srovnání s konvenčním zemědělstvím se zde pravidla kontrolují mnohem přísněji, takže výsledná kvalita potraviny je poměrně transparentní (nemá samozřejmě smysl řešit výjimky, které jsou přítomné ve všech oblastech). Při výběru potravin ve vztahu k jejich kvalitě je nejdůležitější vizuální zhodnocení (stupeň čerstvosti, náznaky hniloby či plísní, stupeň zralosti...). Např. výrazně nezralé či nahnilé bio ovoce či zelenina by neměly dostat přednost před čerstvými a zralými produkty z konvenčního zemědělství, protože riziko zdravotního dopadu z mikrobiální nákazy převyšuje potenciální mínusy konzumace nebio produktů.
Obecně se prezentuje, že je vhodné upřednostňovat produkty pěstované v našich podmínkách před dováženými ze zahraničí. Směrodatným faktorem je tady vzdálenost, kterou potraviny musí urazi od producenta k záklazníkovi, tzn. např. Rakousko jako sousední země nemusí znamenat problém ve srovnání se Španělskem či dokonce zámořskými zeměmi.

Témata:  Hubnutí   Bio 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi