Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Zůstávají nějaké antioxidanty i v kupovaných zeleninových šťávách v bio kvalitě v tetrapacích? Jak dlouho po vylisování domácí zeleninové šťávy je tato vysoce kvalitní?
Antioxidanty podléhají silné oxidaci, při kontaktu s kyslíkem či běžně se vyskytujícími zdroji volných radikálů jejich aktivita poměrně rychle klesá. Obecně platí, že jejich největší množství se nachází v čerstvých zdrojích potravin, už v samotném okamžiku lisování šťávy se startují oxidační pochody. Celková úroveň antioxidační kapacity šťáv se tedy odvíjí především od technologie jejich výroby a zpracování, následně i uchovávání. V domácích podmínkách je možnost vylisovanou šťávu uschovat ve vakuovacích nádobách, ke stabilitě obsahu živin také výrazně přispívá nižší teplota. Při dodržení těchto dosažitelných podmínek aktivita antioxidantů klesá výrazně pomaleji, šťávu tak udržíte ve vysoké kvalitě i déle než 24 hodin.
Témata: Antioxidanty
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.